Mají mít romští prvňáčci možnost učit se v romštině?

10. duben 2014
Radiofórum

Poslankyně TOP 09 Anna Putnová přišla s návrhem, aby se na některých základních školách vyučovalo i v romském jazyce. Usnadnilo by to podle ní výuku, protože řada romských prvňáčků neumí česky.

Politici si od novinky slibují, že se tak sníží počet romských žáků, kteří končí na praktických školách.

Samotný návrh sebou přináší řadu neznámých. Není jasné, kolik by se našlo kvalifikovaných vysokoškolsky vzdělaných učitelů, kteří by mohli v romštině vyučovat. A také není jasné, jestli se nápad poslankyně ujme u těch, kterých se to především týká.

Radši více angličtiny, jsme Češi, naše děti romsky nemluví a nechceme mít separátní třídy – to jsou zatím hlavní výtky samotných Romů.

Putnová chce o tématu jednat s odborníky, romskými organizacemi a učiteli na pedagogických fakultách.

Téma také přinese příští měsíc na školský sněmovní výbor, kterému předsedá Jiří Zlatuška( ANO). Ten by se romskému jazyku na ZŠ nebránil, Romy by ale rozhodně do speciálních tříd na základních školách nevyděloval.

Podobně smýšlí i předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Jste pro zavedení romštiny na základní školy? Měly by být oddělené třídy? Kdyby byla romština nepovinná, dali byste na ni své dítě?

Hostem Markéty Ševčíkové bude po 19. hodině romistka Helena Sadílková.

Pokud chce říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme!

autor: mše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.