Majetková přiznání politiků může prozkoumat každý. Shromáždí je jediný web

25. srpen 2017

Majetkové přiznání bude muset podávat pětatřicet tisíc politiků, úředníků, starostů nebo třeba soudců, odhaduje ministerstvo spravedlnosti. Od 1. září resort oficiálně spustí Centrální registr oznámení, kde se budou informace shromažďovat. Právě v ten den totiž začíná v praxi platit část novely o střetu zájmů. Během října a listopadu budou muset přiznání podat téměř všichni veřejní funkcionáři.

Do registru budou politici a další funkcionáři vkládat informace o příjmech mimo svou funkci, majetku, dluzích nebo třeba účasti v podnikání. Novinkou bude takzvané vstupní oznámení, které by mělo zmapovat, s jakým majetkem do funkce přicházejí.

„Kdykoliv člověk vstoupí do nějaké funkce, bude muset v průběhu roku podat i takzvané vstupní oznámení. Ti, kteří jsou veřejnými funkcionáři do 1. září, budou skládat v průběhu října a listopadu,“ dodává mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Čtěte také

Oslovené strany a hnutí s novinkou problém nemají. Třeba Strana práv občanů svým kandidátům doporučila, aby postupovali podle zákona. Výhrady nemá ani TOP 09. „Nesetkali jsme se s jakoukoliv negativní reakcí našich kandidátů,“ říká mluvčí Jakub Hnát.

Za pozdě dodané, chybné nebo třeba nepravdivé oznámení hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Ministerstvo spravedlnosti o ní ale rozhodovat nebude. Informace postoupí příslušenému obecnímu úřadu v místě bydliště funkcionáře. Tamní úředníci pak o případném přestupku rozhodnou.

„Jednomu politikovi může chyba u jeho obecního úřadu projít, u jiného ale ne. Určitě by byl lepší model, kdyby bylo jedno místo, kde by se tyto přestupky řešily,“ říká předseda sdružení Oživení Martin Kameník.

Přínos novinky vidí v tom, že se zlepší veřejná kontrola majetku a vazeb funkcionářů na soukromý sektor. Vznikem centrální evidence se také zjednoduší systém, kdy informace sbíraly tisíce úřadů.

autor: efa
Spustit audio