Macron vs. Le Penová. Francouzi o novém prezidentovi rozhodnou za dva týdny

Francie má za sebou volební noc. Do 2. kola prezidentských voleb po ní postupuje stávající prezident Emmanuel Macron a nacionalistická kandidátka Marine Le Penová. Jak to v noci vypadalo ve volebním štábu favorita voleb Macrona, sledoval zpravodaj Martin Balucha. reportér Pavel Novák zase navštívil volební štáb jednoho z hlavních poražených, levicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona.

Pařížské výstaviště Porte de Versailles nosí některým francouzským politikům štěstí. Před patnácti lety tam svou kandidaturu oznamoval Nicolas Sarkozy a o pár měsíců později se stal prezidentem. V noci na pondělí tam vítězství v prvním kole prezidentských voleb slavil současný šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron.

Čtěte také

„Nic nesmí být jako dřív. Chci podat ruku všem, kteří chtějí pracovat pro Francii. Jsem připravený vymyslet něco nového a sdružit rozdílná přesvědčení,“ pronesl ke svým příznivcům Emmanuel Macron.

Do druhého kola, ke kterému dojde za dva týdny, postupuje s 28,4 procenty hlasů. Střetne se v něm s nacionalistickou kandidátkou Marine Le Penovou, která v prvním kole získala 23,4 procenta. Radostnou zprávu se dozvěděla v kongresovém středisku v lesoparku na kraji Paříže, který se po setmění stává lovištěm klientů pro místní prostitutky.

Prezident pro Francii i celou Evropu

Výsledky jsou ještě lepší, než jsme doufali. Teď budeme čekat na druhé kolo za dva týdny. Chceme pro Macrona dalších pět let. Je to nejlepší prezident pro Francii a Evropu,“ neskrývá svůj obdiv jedna z nadšených podporovatelek současného prezidenta.

Francie by podle Macronových příznivců měla odmítnout radikálně pravicovou politiku jeho protikandidátky. Uvědomují si ale prý také, že je potřeba, aby současný prezident ještě více naslouchal všem společenským vrstvám, aby už se neopakovaly protesty jako ty z roku 2018, kdy do ulic francouzských měst vyšli zástupci takzvaného hnutí žlutých vest.

Pořádek a bezpečnost pro všechny

Marine Le Penová se radostnou zprávu dozvěděla v kongresovém středisku v lesoparku na kraji Paříže, který se po setmění stává lovištěm klientů pro místní prostitutky. Krajně pravicová kandidátka poděkovala za podporu. Řekla, že pokud budou voliči hlasovat pro ni, pomohou napravit pořádek ve Francii.

Marine Le Pen na tiskové konferenci SPD

„Chci zajistit bezpečnost pro všechny, budu naslouchat a respektovat každého z vás, především prosté občany. Chci čelit výzvám, kterým čelí tato země,“ pronesla Le Penová. Její program prý nabízí klíč k řešení. Zdůraznila jeho ekonomické i ekologické ambice.

„Vyzývám všechny Francouze, aby se připojili k Národnímu sdružení, abychom provedli Francii třetím tisíciletím,“ zakončila proslov.

Žádný další hlas pro Le Penovou!

Tím, kdo skončil třetí, a nepostupuje do další fáze boje o Elysejský palác, je krajně levicový politik Jean-Luc Mélenchon. Do finále se nedostal ani ve volbách před pěti lety. Před bývalé sídlo národního cirkusu v centru Paříže ho přišli pozdravit hlavně jeho mladí příznivci. Kromě skandování zazněla i komunistická hymna Internacionála.

Pro studenta práv Pierra je otázka výběru náhradního kandidáta za Mélenchova velmi osobní. Rozhodně nechce dát hlas krajní pravici a Marine Le Panové. Emmanuel Macron podle něj za pět let ale také mnoho pro mladou generaci neudělal. Bude mít ale prý pochopení pro ty, kdo budou hlasovat pro jednoho i pro druhého.

Čtěte také

Studentka dějin umění raději hodí do urny prázdnou obálku. Hlasovat pro prezidenta Macrona je sice prý menší zlo, ale ani on nemá její sympatie.

Ikona mladých levicových příznivců, prošedivělý Jean-Luc Mélenchon, měl po volební příznivce pro své příznivce jasný vzkaz: Žádný další hlas pro paní Le Penovou!“ zopakoval několikrát.

Vyhlídky na těsný souboj

Podle nedělního průzkumu veřejného mínění po vyhlášení výsledků prvního kola by Emmanuel Macron 24. dubna vyhrál a obhájil prezidentský post. Získal by 54 procent hlasů, proti němu mělo v plánu volit 46 procent oslovených.

Zdá se, že druhé kolo francouzské prezidentské volby se bude letos vyznačovat daleko těsnějším soubojem než v roce 2017. Macron tehdy vyhrál s 66 procenty hlasů, proti 33 procentům pro Le Penovou.

autoři: Martin Balucha , Ladislav Novák , and | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio