Má nemocnice v Novém Bydžově budoucnost? Sníží se například počet lůžek na interním oddělení

3. červen 2016

Restrukturalizace. Společně s optimalizací je to slovo, které v myslích mnoha lidí vyvolává předposlední krok před zrušením té či oné instituce. A tak se možná trošku lekli i obyvatelé Nového Bydžova - restrukturalizovat se totiž má složení lůžek v tamní nemocnici. Zmenší se počet lůžek na interním oddělení, rozroste se naopak léčebna dlouhodobě nemocných.

A že se někteří obyvatelé o osud nemocnice skutečně bojí, naznačila tajemnice městského úřadu Marcela Česáková: „Lidé obavy mají, samozřejmě. My je máme taky za město. Ale zatím není důvodný signál k tomu, že by zde byla nějak zásadním způsobem omezena zdravotní péče."

Čtěte také

Obyvatele i zaměstnance nemocnice uklidňuje i Tomáš Jedlička, předseda představenstva nemocnice v Jičíně, pod kterou ta novobydžovská spadá.

Zaměstnancům osobně garantoval, že nepřijdou o místo, i když uznává, že bez dostatečných informací se pochybnosti mohou objevit: „Z našich kroků, které jsme zatím prováděli možná na první pohled nevyplývá, že naším zájmem je zachovat zdravotnictví v Bydžově v potřebném rozsahu a potřebné skladbě. Ale skutečně chceme ještě provést nějaké drobnější kroky, tak aby minimálně střednědobě byla stabilní."

OB kliknina, centrum pro léčbu obezity, polohovací lůžko

Vysvětlení myšlenky je jednoduché - a dá se připodobnit třeba k provozu fitness center. Většina těch, kteří chtějí cvičit, raději půjde do nového a dobře vybaveného centra ve městě, než aby se mezi různými trenažéry, pásy nebo posilovacími stroji přesouvala z jedné vesnice v okolí do druhé.

A podobné je to prý i mezi nemocnicemi - v těch menších mají obvykle zařízení chudé a starší a provoz je neekonomický. V Novém Bydžově už od nového roku není bývalá třílůžková jednotka intenzivní péče.

Operační lůžko

Podle tajemnice radnice v Bydžově Marcely Česákové postupně mizí i další oddělení: „V minulosti se z velké nemocnice stala malá. Respektive ty interní obory tady ubývají. Zrušilo se dětské oddělení, porodnice, teď je snižován i počet lůžek na interně. Byla zrušena i pohotovost. Přesto se domnívám, že je to takový nutný trend. Že zase špičkové nemocnice poskytují špičkovou péči s novým vybavením."

Že to ale Zdravotnický holding myslí dál s Novobydžovskou nemocnicí vážně naznačuje zpráva, že se sídlo Holdingu bude právě do Bydžova z Hradce Králové stěhovat, a také plánované nemalé investice do nemocničního areálu.

A jak to tedy bude vypadat dál? Naznačuje předseda představenstva Tomáš Jedlička: „Dlouhodobě je v Bydžově udržitelná péče ve třech lůžkových oborech. Interní oddělení, které bude zajišťovat péči o spádové obyvatelstvo ve standartní péči, nikoliv v intenzivní péči, a bude vytvářet podporu pro dvě větší oddělení. Tedy pro oddělení rehabilitační a oddělení následné péče. To znamená léčebnu dlouhodobě nemocných."

autor: lcz
Spustit audio