Lyžování na ledovci, buchtová zastávka. I to může být léto v Rakousku

23. červenec 2015

Rakousko není turistickým rájem jen v zimě, ale i v létě. Nejrůznější slevové karty nabízí turistům množství atrakcí a výhod, na děti myslí i vysoko v horách, kde pro ně budují dětská hřiště.

Komu chybí lyže, může si zalyžovat na alpských ledovcích i uprostřed léta. Jak si Rakousko může užít rodina s dětmi, kam stojí za to vyrazit a kde se děti, ale i rodiče, nebudou nudit?
Stačí jeden výlet a hned můžete zažít několik rekordů.

Vyjet ozubnicovou železnicí na nejvýchodnější alpský vrchol, vystoupit na nejvýše položeném nádraží v Rakousku a děti si můžou hrát na nejvýše postaveném dětském hřišti. A navíc budete na Sněžce. To všechno nabízí rakouská hora Schneeberg.

Výlet ozubnicovým vláčkem začíná na nádraží ve vesnici Puchberg. Deset kilometrů dlouhá a strmá cesta s převýšením 1200 metrů trvá 40 minut. Ozubnicová dráha v žlutozelených barvách mloka je technickou raritou. Už 115 let vozí turisty na nejvyšší horu Dolního Rakouska.

Nejvýše položené nádraží v Rakousku

V polovině cesty čeká na turisty jedna milá gastronomická atrakce, na kterou je dobré se připravit. Vláček zastaví na pár minut, lidé vyběhnou ven, aby si v horské chatě koupili vyhlášené místní buchty s mákem, povidly nebo marmeládou.

Na děti myslí v Rakousku i vysoko v horách

Takzvaná buchtová zastávka je otevřená denně, jak připomíná paní Kristina, při jízdě nahoru čeká vlak pět minut, při cestě dolů jen dvě minuty. Ozubnicová moderní souprava vjíždí na nádraží, které je nejvýše položeným v Rakousku, a když vyjdete z nádraží haly ven, čeká vás, nebo spíše vaše děti, další rarita, nejvýše položené dětské hřiště v rakouských horách.

Pokud se potřebujete zchladit po výletu v horách, nedaleko rakouské Sněžky, hory Schneeberg, je turisty vyhledávané Neziderské jezero. Oblíbené je kvůli cyklistice, ptákům, vínu a skvělým službám.

Cesta na kole podél druhého největšího stepního jezera v Evropě je pro rodiny s dětmi ideální. Stezky jsou bez aut, děti můžou pozorovat stovky ptáků v rezervaci, plytké jezero je teplé, vhodné ke koupání.

V létě dvě sjezdovky v provozu

Lyžování v létě? I to je možnost, jak přežít úmorná vedra. Rakousko nabízí v teplých dnech příjemné osvěžení, lyžování na ledovci. Třeba na tom dachsteinském. V provozu jsou dvě sjezdovky a je na nich slyšet češtinu.

Lyžovat se dá v Rakousku i v létě

Na dachsteinském ledovci lyžuje zhruba sto lidí, většinou jde o snowboardisty, kteří dovádí ve funparku. Jsou v provozu dva vleky, takzvané kotváče, sjezdovky mají 200 - 300 metrů, a lyžování v těchto podmínkách stojí za to.

Zalyžovat si za 40 eur na den můžete, i pokud nemáte s sebou lyže a oblečení. V údolí jsou půjčovny, kde vás kompletně vybaví. Jak říká majitel jedné z půjčoven, lyžování v létě je dobrou letní alternativou, kromě lyží a bot vám půjčí i oblečení. Děti do osmi let mají vše zdarma.

Pokud se vám na lyže nechce, ledovec nabízí další možnosti osvěžení. Atrakcí nejenom pro děti je velké ledové království vytesané přímo do dachsteinského ledovce. Asi desetiminutová okružní cesta nabízí nejrůznější figury z ledu, medvědy, koně. Při teplotě více než 30 stupňů, která je venku, je to příjemné osvěžení.

Z ledovce se přesuneme do největšího zábavního parku v Rakousku. Family park leží v Burgenlandu a z Brna jste na místě autem za necelé dvě hodiny.

Slevové karty lákají

Trajekt pro cyklisty přes jezero

Za vstup do zábavního parku zaplatíte skoro 80 eur, cena za osobu je 20 eur, děti do tří let mají atrakce zdarma, stejně jako narozeninoví oslavenci. Atrakcí je tolik, že na všechny potřebujete opravdu celý den.

V tomto parku sice žádný systém slev nefunguje, ale jinak je v tomto ohledu Rakousko velmi vstřícné a výhodné. Letní slevové karty pro ubytované hosty dokáží nalákat tisíce turistů na jedno místo.

V Rakousku pochopili, že bez karet to opravdu nejde, a zvykají si na to i Češi, kteří třeba do rakouského Štýrska vyráží v létě na dovolenou. Podle průzkumů jsou Češi vůči různým slevovým kartám nedůvěřiví, tady v Rakousku ale dejte obavy stranou, nejrůznější letní karty, které nabízí každý rakouský region, se opravdu vyplatí. Dostanete je automaticky při ubytování v hotelu, penzionu nebo kempu.

Například v Krkonoších se snaží na letní turistické kartě domluvit několik let, tady v Rakousku pochopili, že je to pro turisty lákavý bonus.

Pozorovací ptačí věže u Neziderského jezera

„Jsme nadšení, letní karta, která tady je, ty benefity, lanovky zadarmo jednou denně, spousta atrakcí, které jsou v ceně, když člověk dostane kartu v rámci ubytování. Je to klasické Rakousko,“ říká jeden z návštěvníků.

Marná sláva, úroveň služeb, čistota, vstřícnost vůči turistům je to, co bychom se pořád mohli od Rakušanů učit.

autoři: pev , sch
Spustit audio