Lyžařská střediska v Česku bojují s nedostatkem sněhu. Lepší situace je v Alpách

19. prosinec 2014

Sníh se zatím objevuje pomálu. Na tento letos vzácný úkaz se můžete podívat jen do některých horských středisek. Kdo si chce pořádně zalyžovat, bude muset nejspíš vyrazit do ciziny.

V Krkonoších je nyní od 20 do 40 centimetrů sněhu. Jezdí se na Černé hoře, Medvědíně a Horních Mísečkách, v Malé Úpě, Svatém Petru nebo Mladých Bukách.

Na Šumavě mají na Kvildě od 20 do 60 centimetrů sněhu, vleky jsou v provozu také na Špičáku, Zadově nebo Hochfichtu. Sníh je technický, stejně jako na Klínovci, Ještědu, v Říčkách v Orlických horách nebo na Bílé v Beskydech a v Branné v Jeseníkách, kde jezdí také areál Vaňkův kopec položený jen 404 metrů nad mořem.

„Máme v provozu velkou sjezdovku, dětské lanko, na sjezdovce leží zhruba 30 centimetrů sněhu. Sníh je ale technický,“ říká vedoucí areálu Václav Kurka.

V Alpách je sněhu dost

Na Slovensku má Chopok od 20 do 50 centimetrů sněhu. 10 až 20 cm hlásí Donovaly. Ve Vysokých Tatrách se lyžuje na Štrbském Plese, Jasné nebo v Tatranské Lomnici, říká Petr ze zákaznické linky provozovatele tatranských skiareálu:

„Tady v Tatranské Lomnici jsou podmínky dobré, je zde 30 až 40 centimetrů sněhu. Něco málo je nasněžené, ale většinou jde o umělý sníh.“

Nový sníh připadl v Norsku. Ve středisku Stranda je to jen za dnešek 30 cm nového sněhu. Včera sněžilo méně, přibylo jen pět centimetrů. Nový sníh hlásí i jiná norská střediska, ale na sever Evropy je to pro české lyžaře trochu daleko.

Bližší jsou pro ně Alpy. Zermatt má 175 cm sněhu, je tam polojasno a minus 3 stupně Celsia. V Kaprunu polojasno s přeháňkami, teplota tři nad nulou a 170 cm sněhu. Stejné počasí je v Bad Gasteinu, kde mají 85 cm sněhu a minus 6 stupňů. A přes metr pokrývky je v Livignu. Nejvíc sněhu je podle portálu Schneeradar.de v Passo Tonale, a to tři a půl metru.

autor: mkk
Spustit audio