Luštěniny uvařené v tlakovém hrnci? To není barbarství, jsou pak stravitelnější

10. leden 2019

Není žádným barbarstvím vařit luštěniny v tlakovém hrnci. Uvaří se důkladně, tzv. do máslova a lépe se pak tráví. To je názor šéfkuchaře Davida Jakubce z Ústí nad Orlicí.

Na polévku rád používá půlený žlutý hrách nebo červenou čočku, která je jemná. Pokud budete luštěniny pravidelně zařazovat do jídelníčku, tělo si na ně zvykne a bude je přijímat s radostí. Jde o to udělat první krok!

Luštěniny dodají tělu kvalitní bílkovinu z rostlinné říše. Zasytí a jsou lehce dostupné. Můžete po nich kdykoliv sáhnout. Nevýhodou je namáčení den předem. Ale je to nezbytné, pokud chcete jídlo dobře strávit.

Luštěniny by měly tvořit aspoň deset procent celkového příjmu potravy. V zimě by tam neměla chybět ani tepelně upravená zelenina, kysaná zelenina, husté polévky a celozrnné obiloviny. Dozvěděli jsme se od šéfkuchaře Davida Jakubce z Ústí nad Orlicí. Některé z jeho receptů můžete vyzkoušet i vy.

Vyzkoušejte báječné recepty z luštěnin!

Polévka z červené čočky

Červenou čočku stačí namočit na půl hodiny. Je z luštěnin nejjemnější. Osmahnete trochu cibulky na oleji, přidáte červenou čočku, zalijete zeleninovým vývarem, osolíte, okořeníte, můžete přidat i červenou papriku, pohrát si s barvami a povařit.  Vrch můžete přímo na talíři posypat zelenými bylinkami. Lidé jedí i pohledem, a okem si vybírají, co si dají.

Černá čočka – beluga

Je to čočka, která se nerozpadá, nerozvaří. Má stále stejný tvar. Trochu připomíná kaviár a je chuťově výborná. Hodí se do zeleninových směsí. Protože se nerozpadne, je dobře vidět a vynikne. Například v kombinaci se zelím, čínským zelím nebo pórkem. 

Tempeh – fermentovaná sója

Fermentované produkty ze sóji jsou přínosné pro střevní mikroflóru. Sójové boby se namáčejí, nechají se zrát a potom lisují do kostek. Dělá se smažený nebo uzený tempeh. Je to polotovar a může se hned použít buď na studeno nebo se osmaží. Dá se i fritovat. Chutná tak trochu jako uzený sýr.

03120708_1.jpeg

Cizrna na smetaně

Cizrna je výborná nejen do pomazánek a zeleninových salátů, ale i na smetaně. Cibulku nebo pórek osmahnete na cibulce, můžete přidat ještě další zeleninu, koření, přidáte cizrnu, podusíte a nakonec nalijete smetanu. Cizrna vypadá jako větší hrách, to znamená, že se musí den předem také namočit. A chutná po oříškách.

Ale nejen luštěninami je člověk živ. Nezapomínejte na obiloviny, které by měly tvořit většinu jídelníčku. Vzájemně se s luštěninami doplňují a lépe se tráví. Nezbytnou součástí jídelníčku by pak měly teď v zimě syté zeleninové polévky.

Krémová karotková polévka s pórkem

Na oleji osmahnete cibulku, přidáte nakrájenou mrkev a koření dle libosti, osolíte, trochu osmahnete, jen velmi lehce poprášíte moukou, zalijete zeleninovým vývarem a povaříte. Když mrkev změkne, rozmixujete. Syrovým pokrájeným pórkem dozdobíte hladinu polévky. Takto se dá připravit krémová polévka z různé zeleniny (brokolice, brambory, cuketa, dýně, kapusta). Koření David Jakubec používá velmi rád a experimentuje s ním.

Spustit audio