Lukašenko použije jakékoli prostředky k tomu, aby zůstal u moci, píše The Washington Post

24. červenec 2020

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uvěznil své volební soupeře a zesměšňuje ženy, které by ho chtěly nahradit, píše The Washington Post.

Lukašenko měl v nadcházejících prezidentských volbách čtyři hlavní soupeře. Dva skončili za mřížemi, jeden byl jako kandidát zamítnut a tím posledním není soupeř, ale soupeřka. Ženu ale běloruský vůdce nepovažuje za hrozbu. Už v květnu shazoval možnou prezidentku a označoval ji jako tu špatnou věc, která by se zhroutila.

Čtěte také

Opoziční skupiny se ale nyní spojily za vyzyvatelkou Světlanu Tichanovskou. 37letá učitelka oznámila kandidaturu dva dny poté, co skončil ve vězení její manžel – jeden ze zadržených soupeřů Lukašenka v prezidentském klání. Jen málokdo ale očekává, že by běloruskou stálici a někdejšího sovětského poslance sesadila.  

Vedoucí zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell v polovině července uvedl, že běloruské úřady nedokázaly zajistit spravedlivé volby a dopustily zdánlivě svévolné vyloučení kandidátů. Podle běloruské skupiny pro lidská práva Vjasna bylo od května zadrženo nejméně 700 příznivců opozice a aktivistů a nejméně 17 novinářů. Zahraničním médiím mimochodem Lukašenko aktuálně hrozí vypovězením kvůli tomu, že proti němu údajně podněcují protesty.  

Lukašenko použije vše

Skupiny zabývající se právem a další analytici podle listu The Washington Post varují, že Lukašenko použije jakékoli prostředky k tomu, aby zůstal u moci. V minulosti se jednalo o zmanipulované volby nebo svévolné vyhlášky.  

Mezi dlouhodobými demoralizovanými kritiky Lukašenka ale existuje nová energie. Část pochází od Tichanovských a opozice sílí také vlivem do očí bijících kroků prezidenta v souvislosti s pandemií koronaviru. Hlavními tvářemi jsou pak, k nelibosti Lukašenka, ženy. Kromě Tichanovské je to například Maria Kolesnikova, která vede kampaň uvězněnému kandidátovi Viktaru Babarykovi, a Veronika Capkalová, manželka dalšího Lukašenkova soupeře za mřížemi Valeryje Capkala. 

„Otázka zní: v jaké zemi žijeme? Nemůžeme tleskat. Chceme žít ve svobodném stavu, kde se nikdo nebojí mluvit,” vzkazují ženy v opozici, jak informuje Washington Post.

Chorvati mají vládu

Chorvatský parlament vyslovil důvěru druhé vládě premiéra Andreje Plenkoviče. Šéf patnáctého kabinetu v historii země získal hlasy 76 poslanců, proti bylo 59. Informuje o tom deník Novi list.

Čtěte také

Poslanci hlasovali po maratonu debat. Současný předseda vlády po úspěchu uvedl, že se bude snažit naplnit důvěru, kterou získal. Svůj mandát prý vnímá jako „povinnost a šanci“ jak pro vládu, tak pro všechny chorvatské občany. Premiér na konci rozpravy poděkoval poslancům, ale i svým kritikům. Plenkovič kvitoval vytvoření parlamentní většiny s partnery, kteří sdílejí podobný program a politické cíle. Zároveň dodal, že 76 hlasů je dost, pokud existuje touha po konstruktivní práci pro Chorvatsko.

Podle premiéra programové cíle jeho druhé vlády ovlivní všechno důležité pro Chorvatsko v příštích čtyřech letech. Cíle se zakládají na pěti prioritách: sociálním zabezpečení, slibné budoucnosti, hospodářské suverenitě, posílené státnosti a globální viditelnosti. Plenkovič zároveň slíbil, že bude otevřenější opozičním návrhům.

Prioritou vlády bude také plné využití 22 miliard eur, tedy v přepočtu více než půl bilionu korun, poskytnutých zemi v rámci nového finančního rámce a programu evropské obnovy pro nové generace. Kabinet bude finance směřovat na rychlé hospodářské oživení a klíčové investice.

Nová vláda poprvé zasedne už v pátek a hned plánuje poslat parlamentu návrh na obnovu Záhřebu a jeho okolí po zemětřesení z 22. března. Od získání nezávislosti před 30 lety mělo Chorvatsko patnáct vlád a tucet premiérů, píše deník Novi list.

Celý přehled tisku si poslechněte v audiu.

Spustit audio

Související