Ludvík Hovorka, poslanec

Na to, v jaké kondici je v těchto dnech vláda, je možno hledět optimisticky nebo pesimisticky. Buď už vládní koalice nemá ani schopnost zablokovat jednání schůze Poslanecké sněmovny a přichází o jednu ze svých vlajkových lodí regulační poplatky, anebo, a to je příznivější pohled, dokáže právě poplatky vyměnit s opozicí za jiné téma a například tak dotlačit sociální demokraty k tomu, aby odsouhlasili prodloužení mandátu českých vojáků v Afghánistánu. Fakta jsou v každém případě taková minimálně pět koaličních poslanců se již necítí příliš ve zdravotnickém tématu vázáno rozhodnutím koalice a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ustupuje takovým tempem, že to vypadá jako úprk. I o tom bude následujících Dvacet minut Radiožurnálu, u jejich poslechu vás vítá a dobrý den přeje Martin Veselovský. Dnes přijal pozvání k mikrofonu Radiožurnálu lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Dobrý den, pane poslanče.

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak se na to díváte, optimisticky nebo pesimisticky na situaci vlády?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Tak já si myslím, že vláda je v takové situaci, se jaké se dostala, kroky, které dělá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To, to bezesporu, mě by zajímal váš pohled na to, jestli je ještě vůbec akceschopná a jak byste interpretoval minimálně to, co se děje na poslední schůzi Poslanecké sněmovny. Je vláda někam tlačená, nebo naopak využívá sví faktické menšinovosti a daří se jí vymanévrovat někam opozici.

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Já si myslím, že tady je problém takový, že minimálně otázka poplatků se odsunovala vlastně celý rok a vláda nechtěla slyšet nějaké argumenty, že by se poplatky měly zmírnit pro určité skupiny a přestože jsme se jim to snažili vysvětlovat od začátku roku, tak neustále nás tlačili do nějaké pozice, že chtějí vlastně jenom minimální změny a tak se to vlastně táhne celý rok. A i takhle byla až byla snaha posunout zase to jednání o poplatcích až, až na leden nebo na neurčito a z toho důvodu si myslím, že došlo k tomu, že byl schválen program schůze, aby se ten problém konečně vyřešil.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Také vaším hlasem.

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Také mým hlasem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Včera v Ranním interview Radiožurnálu specifikoval lidovecký předseda Jiří Čunek, s čím jsou lidovci do finálního jednání o zdravotnických poplatcích.

Jiří ČUNEK, předseda KDUČSL:
My upřednostňujeme jednoznačně to, aby se dohodla koalice na tom, co skutečně chce. Lidovci přicházejí s tím, že by rádi osvobodili od poplatků úplně děti do osmnácti let, potom ty v uvozovkách starodůchodce nad sedmdesát pět let, pak jsou tam ty skupiny jako dárci krve a tak dále a tak dále. A chceme, aby poplatek pro všechny na recept byl jenom třicet korun. A to jsou vlastně takové ty základní postuáty, se kterými v oblasti poplatků tedy přicházíme do jednání s našimi partnery.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik Jiří Čunek, předseda KDUČSL, ve včerejším vysílání Radiožurnálu. Pane poslanče Hovorko, je i pro vás priorita, aby se shodla koalice?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Tak je to určitě lepší, kdy se shodne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A víte, jak zněla za otázka, jestli je to priorita? Váš pan stranický předseda říká, že je pro něj nejdůležitější, aby mezi třemi vládními stranami byla shoda, je to nejdůležitější i pro vás?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Je to, je to dost důležité, určitě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A je to nejdůležitější, nebo je důležitější váš názor na regulační poplatky ve zdravotnictví?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Já si myslím, že důležitý je dopad těch věcí, které se dělají a to je rozhodující a potom, potom je důležité samozřejmě ta shoda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže, kdybych to jen trochu interpretoval, tak klidně v tomto tématu štípnout vládní koalici, hlavně, když to bude mít z vašeho pohledu ten správný dopad do praxe?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Já si myslím, že tady není třeba štípat nějakým způsobem koalici, já jsem nikdy neřekl, že podporujeme zrušení regulačních poplatků ani na zdravotnictvím výboru jsme nepřistoupil na návrhy pana poslance Ratha, navrhoval jsem svůj vlastní návrh a to není o štípání. Koalice to je o pochopení toho, že určité skupiny by měly být osvobozeny a jestliže je takový, takový postup běžný v okolních zemích,nevidím, proč by to nemohlo být u nás?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak vy jste popisoval, pane poslanče Hovorko, že už zhruba rok se z vašeho pohledu snaží ostatní koaliční strany a pravděpodobně zejména ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek jaksi hrnout Poslaneckou sněmovnou odsouvat dále to téma regulačních poplatků, vy už jste, když už se dovedlo v Poslanecké sněmovně o tomto tématu jednat, tak jste poměrně kontinuálně mluvil a hlasoval jinak, než by si pravděpodobně ODS přála. Tak se ptám, jak silnou potřebu cítíte hlasovat podle toho, jak by chtěla vládní koalice?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Tak já především ten názor na osvobození těch skupin důchodců a dětí mám stejný od roku 2007 a to jsem se snažil vysvětlit koaličním partnerům už v srpnu roku 2007. A myslím si, že udělali zásadní chybu, že na to mé řešení nepřistoupili a díky tomu potom vlastně dopadly ty volby tak, jak dopadly. A já si myslím, jestli to vládni koalice neumí pochopit, tak zřejmě si zadělává na další problém do budoucna.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jaký by mohl být ten problém do budoucna?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
No, tak ten problém se může tady objevit brzy, když nastanou vlastně přijdou, přijdou volby do Poslanecké sněmovny. Já si myslím, že pokud tato vláda má zájem, aby, aby příští, příští volby poslanecké, do Poslanecké sněmovny vyhrála opozice, tak je na nejlepší cestě, když bude neustále prosazovat tvrzení, že poplatky jsou v pořádku, že fungují, když se ukazuje, že třeba limit ochranný, který mělo využít zhruba sto padesát tisíc lidí, využilo nakonec osm a půl tisíce lidé, že ta tvrzení, které ministr Julínek dává jako jednoznačné pravdy, se ukazuje, že, že tak ve skutečnosti nejsou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
My jsme teď, protože je čtvrtek, v takovém mezidni, mezi dvěma jednacími dny, kdy se schází Poslanecká sněmovna a kdy se jednalo a zítra v pátek vy se také mělo jednat o zdravotnických regulačních poplatcích. Včera ministr zdravotnictví říkal, že ustupuje a že bude souhlasit s tím, aby se zrušily regulační poplatky pro děti pod patnáct let. Je to dobrý ústup nebo je to dostatečné, je možno o tom ještě nějakým způsobem jednat?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Tak já myslím, že děti by měly být osvobozeny až do osmnácti let, protože jsou vlastně bez příjmu a není vůbec žádný důvod, proč by měly platit děti od patnácti do osmnácti let. Spíše tam byl návrh pana poslance Šťastného,který chtěl, aby vlastně neplatily až do devatenácti let z toho důvodu, že u pediatrů je ta skupina celá vlastně až do devatenácti let, když, než přichází potom k praktickému lékaři.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Víte o co mi jde, chci se zeptat, jestli to, že vy už zhruba rok říkáte, že s ministerstvem zdravotnictví není příliš řeč, protože není příliš ochotno se bavit vůbec o tom, že by se ten systém regulačních poplatků nějak měl změnit, tak teď ne zcela najednou, například Radiožurnálu zhruba před měsícem ministr zdravotnictví po určitém nátlaku říkal, že by byl za určitých okolností schopen téma regulačních poplatků za cosi, řekněme, vyměnit, ale teď přichází s jasně formulovaným názorem ano, jsem ochoten se vzdát regulačních poplatků pod patnáct let. Stačí vám to, nebo je to něco, co vás v podstatě nezajímá, protože to jde pod ten váš pozměňovací návrh, který je načten?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Záleží na tom, jak dopadnou další ještě ty další pozměňovací návrhy, které jsou načteny, protože tam jsou i pozměňovací návrhy, které se týkají regulačních poplatků za recepty, upravili mi to a podobně, ale zdá se mi, že panu ministrovu jde zejména o věci, které se týkají lékové části, to je prodloužení doby pro cyklickou revizi, pro pravidelnou revizi léčivých přípravků.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Proč myslíte, že mi jde právě o toto?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Myslím si, protože se ukazuje, že ten zákon, který byl schválen loni v srpnu jako přílepek vlastně k tomu reformnímu balíku, tak se ukazuje, že Státní ústav pro kontrolu léčiv není schopen zvládat v té formě správního řízení, jak byla složitě nastavena, ve složitém papírovém řízení není schopen vlastně posoudit všechny ty léky v tom stanoveném režimu jedenkrát za rok a vlastně pan ministr Julínek přichází v návrhem, aby se to dělalo jednou ta dva roky. To znamená, že se budou fixovat ceny po dobu výrazně delší a prospěje to především farmaceutickým firmám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte mimochodem nějaké vysvětlení proto, proč nefunguje to, co bylo slibováno před dvěma roky, že díky jednak regulačním poplatkům a pak také díky nové cenové politice ohledně léků se bude snižovat cena léků. Máte vysvětlení proto, proč to nefunguje a že naopak podle některých statistik stoupá procento těch drahých léků?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
No, je to v tom složitém, v tom složitém správním řízení a v tom, že vlastně ta řízení nemohou být ukončena v relativně krátké době, tak se stává, že tady máte vedle sebe, já nevím, originální lék a třeba za, za dvě stě korun potom generikum za sto korun a generikum za sedmdesát pět korun vlastně a delší dobu jsou vlastně na trhu jako vlastně jako všechny za plnou úhradu. Takže, takže tady zřejmě něco nefunguje a ten systém není tak, jak byl nastaven, není bez problémů a zřejmě i ty ceny vlastně neodpovídají nebo to snižování cen doplatků za léky neodpovídá tomu, co se slibovalo. A jako, jako veliký problém vidím i to, že pojišťovny třeba vůbec nemají informace o tom, jak vysoké jsou ty doplatky u léků, protože to, co není dneska započítáváno do limitu, do toho pětitisícového limitu, tak vlastně lékárny vůbec nesdělují zdravotním pojišťovnám a pojišťovny ani vlastně odborné společnosti nemají přehled, ta kolik se vlastně ty léky prodávají, kolik činí ty doplatky u léků, které nejsou započítávány do limity a to já považuji za velice, velice, velice špatné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A jen vysvětlení pro laiky v této oblasti, proč je to špatné z vašeho pohledu?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
No, je to špatné z toho, že ten systém se nemůže přizpůsobit potom tomu, jak hledat ty cesty k tomu,a by se ty, aby se ty léky zlevnily. Obecně si myslím, že i ten systém, který u nás funguje v tom, že vlastně každá lékárna má vlastní cenovou politiku, tak je, je problémový, protože potom se těžko lidé vlastně orientují v tom, kde by mohli získat levnější léky a i ten systém se těžko nastavuje jako celek.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ten systém tak, jak jste ho teď popsal ve vší jeho složitosti, tak byl takto nastaven, podle mého názoru úmyslně nebo to je nějaký, řekněme, postranní efekt něčeho, co se událo v průběhu minulých dvou let?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Tak ten systém byl nastaven, co se týká lékáren, že vlastně každá lékárna má vlastní cenovou politiku, ten byl nastavený již dříve a bylo tady volání po zavedení prvních cen léků, anebo bylo také, také se objevilo v poslední době nějaká iniciativa, která by mohla znamenat, že by byly stejné, stejné doplatky za léky ve všech lékárnách, ale ten systém stanovení cen léčiv a zejména úhrad léčiv podle nového systému, který byl vlastně přijat v loni takovým podivným způsobem, že ten zákon se vlastně vytrhl z Legislativní rady vlády den před projednáním a dal se jako přílepek k tomu reformnímu balíku, tak si myslím, že to nebylo příliš transparentní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu poslanec za KDUČSL Ludvík Hovorka. By jste včera v Poslanecké sněmovně, pane poslanče Hovorko, řekl kromě jiného větu vláda tají pravé záměry chystané zdravotní reformy.

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co jste tím myslel, to zní poněkud paranoidně?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Ne, ne, ne, ono se totiž nemluví o tom, že například v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění není jasně stanovena rozhraní mezi hrazenou péči ze zdravotního pojištění a nehrazenou péčí ze zdravotního pojištění. To znamená, že pokud tento návrh zákona bude přijat, tak lidé nebudou vědět, co u lékaře dostanou zaplaceno z toho, co si platí na veřejné zdravotní pojištění a kolik budou muset vytáhnout ze své peněženky. Nikde není přesně měřítko, co bude přiměřené jejich zdravotnímu stavu, co bude přiměřeně bezpečné a co bude poskytováno účelně z hlediska systému veřejného zdravotního pojištění.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To, co vy říkáte, pane poslanče, to si každý může přečíst z návrhu toho zákona ...

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Jasně, jasně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... a na druhou stranu zajímavé na tom je, co je podle vašeho názoru za tím, protože z nějakého důvodu jste pravděpodobně řekl tu větu, že vláda tají své pravé záměry. Tak jaké jsou tady ty pravé záměry?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
No, já jsem to řekl trošku jinak, já jsem řekl, že, že ty pravé záměry zavedení regulačních poplatků bylo, aby si lidé zvykali na to, že budou muset platit. Ale ne ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jako dělostřelecká příprava na to ...

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
... tak, že budou muset platit, ale nejenom poplatky třicet, šedesát, devadesát korun, ale zásadně více peněz. A tam už to budou poplatky, které teda, budou to přímé platby, které nebudou třicet, šedesát, devadesát korun, ale budou sto stokoruny, tisícikoruny i více u těch složitějších výkonů. Pokud nebudou jasně definovány standardy, to znamená nároky na co má ten člověk nárok z hlediska systému veřejného zdravotního pojištění, pak potom pojišťovny si budou vlastně stanovovat, co je ten standard a kolik bude muset ten pacient připlatit, a to znamená zavedení přímé spoluúčasti natvrdo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslím, že i posluchači Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu si pamatují, že standardy a jejich přesné specifikace a stanovení bylo jedním z témat ministra zdravotnictví ještě když byl v opozici. Jaké je vaše vysvětlení toho, že to zatím v tom klíčovém zákoně není úplně přesně napsáno?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
To klíčové je skutečnost, že to nikdy ministerstvo nechtělo. Ono od začátku stavělo na tom, že chce co největší prostor pro volné uvážení zdravotních pojišťoven, aby zdravotní pojišťovny si samy stanovily, co budou hradit svým pojištěncům a co ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A důvod toho, proč ten systém nastavit takto?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
No, samozřejmě to souvisí s tím, že byl záměr na vytvoření akciových společností a pozdější privatizaci zdravotních pojišťoven a proto co největší pole pro byznys těch zdravotních pojišťoven.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a jaký je váš odhad situace například před zítřejším jednáním Poslanecké sněmovny, kde by se také o některých zdravotnických zákonech z té čtyřky reformní mělo jednat, tak projde ten klíčový zákon bez přesně stanovených standardů?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Já si myslím, že to nemůže projít, protože ty dopady by byly skutečně velké a myslím si, že takto to nefunguje nikde v Evropě a pokud jsem žádal, aby nám sdělili, kde v Evropě podobně nastaven systém, tak jsem odpověď nedostal. Skutečně nevím o tom, že v některé zemi by bylo jedním paragrafem vymezen nárok pojištěnce bez toho, aniž by byly rozpracovány standardy a ty standardy podle naší ústavy nemohou být v nějaké podzákonné normě, v nějakém věstníku, jak se navrhovalo na vládě, to je prostě nepřijatelné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ještě, abych se vrátil k té motivaci, proč to udělat takto a možná to protlačit legislativním procesem, tak vy chcete říct, pane poslanče, že ten systém byl vymyšlen proto, aby majitelé a provozovatelé těch, kolika, devíti zdravotnických pojišťoven mimo VZP měly vyšší zisky?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Ano, je to tak. Já si myslím, že to je ta hlavní motivace a když se podíváte na zůstatky na zdravotních pojišťovnách, tak, které jsou dneska kolem čtyřiceti miliard, tak, a na druhé straně situaci některých třeba léčeben dlouhodobě nemocných, hospiců a podobně, tak mně z toho vyplývá, že ten záměr, je, aby se tady ty vysoké přebytky udržely minimálně do doby, než budou privatizovány zdravotní pojišťovny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ve chvíli, kdy by byly privatizovány, tak na těch účtech, protože tam fakticky jsou podle informací zdravotních pojišťoven desítky miliard korun, tak ty by byly podle vašeho názoru vyvedeny někam ven, nebo jak?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
No, tak já myslím, že by to skončilo, že by to skončilo v těch privatizovaných zdravotních pojišťovnách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
V soukromých rukou?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
V soukromých rukou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu a mým dnešním hostem je lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Když se podívá člověk minimálně na minimálně na načtené pozměňovací návrhy, které se týkají právě zdravotnických regulačních poplatků a vidí, že jen Michaela Šojdrová říká, že by poplatky neměly platit do patnácti let, Olga Zubová do sedmnácti let, Boris Šťastný z ODS děti do devatenácti let, nebo mladá lidé, vy jste navrhl osvobodit od placení kromě dětí také důchodce starší než pětašedesát let, váš kolega Jiří Carbol chce zlevnit poplatek za recept, Soňa Marková navrhuje omezení pro všechny studenty, dárce krve a kostní dřeně. Není to celé, a teď mluvím o regulačních poplatcích, je nějaké velká kouřová clona, za kterou se skrývá něco úplně jiného. Je to velice složité téma, které se táhne už více než rok, sněmovna minimálně se s ním zaobírá takovou dobu, jakmile si člověk přečte ty načtené pozměňovací návrhy, tak má pocit, že každý poslanec ví přesně, jak by to mělo vypadat, ale ví to trošku jinak, než by to mělo vypadat, než ví ten, který sedí vedle něj v lavici a ti celé přece nemá tak velký vliv na celý systém zdravotnictví. Je to tak důležité?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Ty poplatky byly zavedeny především proto, aby pojišťovny získaly signální kód, to znamená, zvolil se takový způsob, aby byla zpoplatněna každá návštěva, každý lék, aby se získala data o průchodnosti pacientů jednotlivými ordinacemi a podobně, a tato databáze má sloužit pro plány řízené péče, které prosazují zástupci ministerstva zdravotnictví v jednotlivých zdravotních pojišťovnách, které mají zase omezit péči o pacienty, ušetřit peníze na pacienty. Takže to byl hlavní význam těch poplatků a potom to, co jsem říkal na začátku, přivyknout lidi na to, že budou muset platit daleko víc.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A z jakého důvodu tedy jste například na konci září, když se hlasovalo o tom sociálnědemokratickém návrhu na zrušení poplatků zcela, tak vy jste hlasoval proti, proč?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Já jsem říkal, že ty poplatky mohou mít svůj význam, ale u těch lidí, kteří jsou ekonomicky činí. Já jsme nikdy neprotestoval proti poplatku, který se platí za hospitalizaci v nemocnici, a tam si myslím, že i ti důchodci by to měli platit stejně jako poplatek za návštěvu pohotovosti, ale že by to mělo být třeba omezeno, že by tak, jako je to například v Německu po dobu maximálně třiceti dnů u těch důchodců, takže tam si myslím, že s tím je možné souhlasit, ale tak, jak je ten systém nastaven, tak byl nastaven velice tvrdě, dokonce tvrději než na Slovensku původně, a já si myslím, že není možné, aby to takto vlastně bylo, bylo dál.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A poslední otázka dnešních Dvaceti minut pane poslanče Hovorko, mluví se už zhruba několik dní, že na obzoru nějaká dohoda mezi ČSSD a ODS, nazvěme to úplně jednoduše výměna regulačních poplatků ve zdravotnictví za prodloužení vojenské mise v Afghánistánu. Je to pro vás vůbec nějaké téma, nebo zajímá vás to, jestli taková dohoda bude?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Podívejte se, tady ty dohody přece fungují při schvalování státního rozpočtu, když se podíváte, jak se hlasuje o pozměňovacích návrzích před tím, než je to závěrečné hlasování, tak se určitě jste mohl vidět, že prostě všechny pozměňovací návrhy, které nebyly předem dohodnuty, tak neprošly a nehlasovali pro ně zástupci koalice nebo opozice, nebo vždycky se hlasovalo jen takovým počtem, že tam nebylo dosaženo kvórum, takže ty dohody fungují, a to je po delší dobu v této Poslanecké sněmovně, takže mě něco takového vůbec nepřekvapuje a to je, to se dělalo a dělá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A dělat bude?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
To záleží na tom, jestli ti politici budou ochotni k takovým to dohodám, anebo prostě tam budou lidi, kteří budou mít nějaké zásady.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak bezzásadová dohoda, jestli budou regulační poplatky vyměněny za delší pobyt českých vojáků v afghánských horách?

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
To je, tam si myslím, že by měl někdo říct k té misi, jak vlastně, jaký je výhled, jak, jak bude pokračovat naše mise v Afghánistánu, měl by vysvětlit, proč jsou naši vojáci rozděleny na čtyři místa, proč nejsou soustředěni na jedno místo, jaký je cílový stav našich lidí a jak vůbec ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Skoro bych řekl, že k té informaci máte blíž, než kdokoli jiný vzhledem k tomu, že ministryně obrany je vaše stranická místopředsedkyně.

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
No, ale bohužel jsem se to nedozvěděl a jediný vysvětlení bylo, že my podléháme nějakému společnému, společnému velení a že takto to bylo nastaveno jakože, že se musíme přizpůsobit. Já zase vím, že třeba Němci jsou soustředěni na jedno místo a dělají si svojí vlastní politiku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak zítra rozhodně budeme chytřejší, protože zítra opět zasedá Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, hostem dnešních Dvacet minut byl lidovec Ludvík Hovorka. Pane poslanče, díky za váš čas, na shledanou.

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Děkuji, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, přeji vám příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio