Lucie Seifertová: Z Dějin udatného českého národa vydavatelé nejásali

28. září 2013

Dějepis ji prý ve škole nebavil, ale v dospělosti se proslavila knihami o dějinách českého národa. Výtvarnice a ilustrátorka Lucie Seifertová zavzpomínala ve vysílání Hosta Radiožurnálu na vznik 10metrového leporela. Mezi 10. a 11. hodinou se jí ptal moderátor Petr Král.

Když přišla s nápadem na dlouhé leporelo, vydavatelé příliš nejásali. „Nikdo mi tu knihu nechtěl vydat,“ vzpomíná Lucie Seifertová. Po nějaké době se však jeden vydavatel našel. „Nechal si udělat bílou maketu leporela a ptal se distributorů, jestli se bude prodávat,“ popisuje s úsměvem dnes už známá výtvarnice.

Čtěte také

„Řekli mi, abych napsala menší knihu, která se bude prodávat, s tím, že poté vydají i Dějiny udatného českého národa,“ nastiňuje. A tak vznikly knížky Tajemnou Prahou, Tajemné hrady a zámky království českého a Pražský hrad a jeho tajemství. „Pak jsme se s manželem rozhodli, že se do vydání leporela pustíme sami,“ uzavírá.

Lucie Seifertová však neměla k dějepisu příliš kladný vztah. „Dodnes mám problém pamatovat si data a jména,“ přiznává. Z historických období si tehdy i proto oblíbila hlavně pravěk. A nejtěžší je podle ní psát o moderních dějinách a současnosti. „Na ni mají lidé rozličné názory, a tak se snažím zobecňovat, abych nikoho příliš nenaštvala,“ prozrazuje.

Čtěte také

Co jí dal a vzal úspěch? Jak se snaží oslovovat malé děti? A jakou hudbu si nejčastěji doma pouští? I to si můžete poslechnout prostřednictvím audio záznamu v tomto článku.

Záznam celého rozhovoru s Lucií Seifertovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio