Lucie Priknerová: Jaká témata budou tahákem kongresových voleb v USA?

19. říjen 2018
Donald Trump ví, že na voliče platí rétorika a velké plány

Na začátku listopadu se budou konat volby do amerického Kongresu - do Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu.

Strana, která získá v Kongresu většinu, bude moci kontrolovat některé kroky prezidenta Donalda Trumpa. V americkém systému „brzd a protivah“, kdy jsou na sobě jednotlivé složky moci nezávislé, je to jeden z mála způsobů, jak nápady Bílého domu vyvažovat.

Demokraté chtějí získat většinu v obou komorách, kde teď vládnou republikáni. V Senátu to půjde velmi obtížně, ve Sněmovně reprezentantů šanci mají. V případě, že by republikánům většina zůstala, Trump by posílil. Mohlo by dojít k dalším daňovým škrtům, případně i k novému pokusu o svržení zdravotnické reformy přezdívané Obamacare.

Cesta Republikánské strany k vítězství ale nebude snadná. Někteří její voliči chápou kongresové volby jako referendum o spokojenosti s politikou Bílého domu. Průzkumy ukazují, že příznivce republikánů zajímá např. vyrovnaný rozpočet nebo migrace.

V obou tématech si Trump vede proti jejich očekávání. Deficit se během obou dvou let, kdy je u moci, zvyšoval a zadržování nelegálních migrantů na hranicích se prezidentovi také příliš nedaří. Trump ale ví, že na voliče platí rétorika a velké plány.

Demokraté jako jasná opozice vůči Trumpovi

Přišel s něčím, co konzervativce potěší. Chce, aby migranti využívající pomoc z programu Medicaid, podporu na ubytování nebo jídlo, měli ztížený přístup k zelené kartě, tedy oprávnění k trvalému pobytu v USA. Části voličů také imponuje prezidentova ekonomicky ochranářská politika.

Jan Fingerland: Dealer Trump slaví, asi oprávněně

Donald Trump

Donald Trump zvítězil ve volbách i díky tomu, že se prezentoval jako úspěšný byznysmen, který své metody zavede v politice. Možná právě se svým obchodním přístupem opravdu dosáhl úspěchu.

Někteří voliči ale prezidenta v oblibě nemají a priori už od dob, kdy odmítali, aby byl Trump nominantem jejich strany do prezidentských voleb. Republikánskou stranu by ale volili rádi. Kandidáti do Kongresu s tím musí pracovat.

Příkladem může být republikánská senátorka za Minnesotu Karin Housleyová, která souhlasí s většinou prezidentových kroků, ale ostře kritizovala jeho nápad rozdělit rodiny migrantů, a to ještě předtím než k tomu skutečně na pár dní došlo. Tahy lokálních kandidátů, které jdou proti Bílému domu a vymezují se proti nejviditelnějším přešlapům, imponují středovým, ale paradoxně i některým lokálním voličům republikánů.

Zvlášť těžké to mají republikánští politici v obvodech, které procházejí demografickou změnou. Jim nestačí přesvědčit tradiční voliče, ale musí zároveň získat nové. Např. v Kalifornii do bílých konzervativních ostrůvků zasahuje zvyšující se populace hispánců. Tamní kongresman Steve Knight se snaží místní přesvědčit, že on rozhodně nereprezentuje politiku Donalda Trumpa, jehož výroky o zdi na hranicích s Mexikem by mu ke zvolení rozhodně nepomohly.

Do voleb může zasáhnout ještě jedno čerstvé téma, a to je zvolení Bretta Kavanaugha soudcem Nejvyššího soudu. Kavanaugh je velmi oblíben mezi republikány a Donald Trump jeho zvolení s nadšením přivítal. Panují otázky, zda jeho vítězství podpoří republikány v chuti přijít k volbám, nebo naopak zvýší ve snaze odvety bojovnost demokratů.

Je pravděpodobné, že v souladu se systémem vyvažování mohou demokraté cítit oslabení a kvůli prorepublikánskému soudci přijít k volbám posílit liberální křídlo americké politiky. Republikáni se mohou na tzv. faktoru Trump tříštit a oslabovat svoje síly, demokraté zase představují vůči Trumpovi jasnou opozici.

Republikáni mají v zádech ekonomickou konjunkturu, demokraté přitáhnou zájemce o zachování systému zdravotní péče a regulace zbraní. Prohra by byla citelnější ztrátou pro demokraty, kteří by se na další dva roky stali loutkou v politickém systému, jejichž jedinou šancí by bylo prosazovat v Kongresu návrhy s podporou republikánů.

Spustit audio