Lubomír Zaorálek: Na silvestrovské útoky v Německu je třeba jednoznačně odpovědět

Sebevražedný útok v Istanbulu si vyžádal 10 mrtvých. Mezi oběťmi nejsou žádní Češi, řekl ve vysílání Dvaceti minut Radiožurnálu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD a připomněl, že ministerstvo zahraničí už dřív vydalo varování týkající se bezpečnostní situace v Turecku.

„Můžu potvrdit, že mezi mrtvými a zraněnými není český občan. Prostor, ve kterém došlo k útoku, je hodně frekventovaný,“ vysvětluje Lubomír Zaorálek, kterého se ptala Karolína Koubová. Doporučení ministerstva zahraničí zůstávají stejná. „Upozorňovali jsem na zvýšené nebezpečí. Nejde tedy o něco, co bychom nepředpokládali,“ doplňuje k útoku.

Připomíná navíc, že přes Turecko proudí obrovské množství migrantů. „Jde o to, aby Turecko spustilo vízovou povinnost vůči Sýrii a aby zlomilo páteř organizovanému zločinu,“ komentuje dění Lubomír Zaorálek.

Německo po silvestrovských útocích na ženy zjednoduší vypovídání uprchlíků a Němci také mění diskuzi týkající se migrační vlny. Podle Lubomíra Zaorálka jde hlavně o otázku míry.

Čtěte také


Pro povinné kvóty už v Evropské unii nebude podpora, ale musíme se dopracovat společné politiky,“ tvrdí Lubomír Zaorálek a varuje: „V roce 2016 by mohlo jít o klíčový problém.

„Země je schopna zvládnout nějaký počet migrantů, ale když jejich počet překročí určitý stupeň, pak se jejich začlenění stává nemožné,“ soudí. Němečtí politici jsou podle jeho slov za hranicí svých sil, jak se snaží celou situaci zvládnout.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio