Loučení s fotbalovým géniem. Jak svět vzpomíná na Diega Maradonu?

26. listopad 2020

Argentinci se loučí s fotbalovou legendou. Na zástavu srdce včera v 60 letech zemřel Diego Maradona. Po smrti muže, jenž má ve své vlasti status národního hrdiny, vyhlásil argentinský prezident třídenní státní smutek. Maradonovo tělo bude po tu dobu vystavené. Zármutek nad ztrátou mistra světa z roku 1986 vyjádřil neméně slavný Brazilec Pelé i současní fotbaloví velikáni – Portugalec Cristiano Ronaldo a samozřejmě také Argentinec Lionel Messi.

Navzdory velmi přísným opatřením proti šíření koronaviru vyšli Argentinci po celé zemi do ulic. „Několik tisíc lidí se shromáždilo u oblouku na hlavní třídě. Velké davy se soustředily u Villa Fiorito, kde Maradona vyrůstal a žil,“ popisuje zástupce českého velvyslance v Buenos Aires Jindřich Kubovský.

Argentinci také vyvěsili z oken národní vlajky a večer se rozsvítily všechny fotbalové stadiony v zemi. Další argentinský velikán Lionel Messi na Instagramu napsal, že Diego zůstane věčný a že nikdy nezapomene na chvíle, které díky němu zažil. 

Brazilec Pelé lituje smrti přítele, jednoho dne si prý spolu zakopou v nebi. Trenér Olympique Marseille André Villas-Boas navrhl, aby FIFA na Maradonovu počest ve všech soutěžích a ve všech týmech vyřadila hráčské číslo 10.

Momenty, které se zapsaly do historie

„Maradona je hodnocen jako jeden z největších fotbalových géniů v historii,“ shrnuje pro Radiožurnál fotbalový expert Karel Herink. „Byť je to kolektivní hra, Argentinu v roce 1986 dotáhl k titulu.“

Maradonu tehdy kromě skvělých fotbalových momentů „proslavil“ také gól rukou ve čtvrtfinále proti Anglii. Tuto ruku později Maradona označil jako „boží“. „Tento zápas charakterizuje jeho kariéru nejlíp – jeden velmi kontroverzní moment a jeden moment génia, kdy vstřelil druhý gól, když prošel od poloviny hřiště,“ upozorňuje Karel Herink.

Přesah mimo fotbalové prostředí

Svá nejlepší fotbalová léta Maradona zažil v Neapoli. Její zástupci označili zprávu o jeho úmrtí za zničující pro klub i celé město. „Když přišel, vytáhl průměrný klub ke dvěma mistrovským titulům,“ připomíná fotbalový expert. 

„Diego Maradona se stal jednou z největších celebrit, byl jedním z prvních fotbalistů, který měl přesah i mimo fotbalové prostředí,“ uzavírá Karel Herink s tím, že právě to se fotbalové legendě nakonec vymstilo – nabalovaly se na to nejrůznější problémy a skandály.

autoři: Petr Král , als
Spustit audio

Související