Lotrinský kytarista Nitcho Reinhardt vystoupí v Praze

2. květen 2017

Zcela unikátní koncerty gypsy jazzu jsou již samozřejmou součástí programu Světového romského festivalu Khamoro. Oba protagonisty letošních jazzových večerů spojuje mládí a progresivní přístup k takřka stoleté hudební tradici.

Zatímco protagonista prvního jazzového večera Christiano Gitano se nechává ovlivňovat latinskoamerickou hudbou a flamencem, lotrinský kytarista Nitcho Reinhardt pokračuje v tradici manušského swingu, který se rozvíjel na frankofonních územích. Autorské album Nitcho Reinhardta Une Histoire nahrál se svými bratry Yourim a Tonym a s kontrabasistou Thierym Chanteloupem v roce 2011.

Naživo si mladého kytaristu Nitcho Reinhardta můžete přijít poslechnout dne 30. května do pražského Jazz Docku, kde se představí se svým triem.

Lotrinsko je považováno za kolébku manušského swingu. V minulém století jej proslavil Jean Reinhardt, známý pod uměleckým jménem Django Reinhardt. Hrát na kytaru jako Django, to je dosud sen mnohého chlapce. Navíc mnohé z nich pojí se slavným Django Reinhardtem nejen shodné příjmení, ale také více či méně vzdálené příbuzenství.

Tak je tomu i v případě Nitcho Reinhardta, rodáka z lotrinského Verdunu. Podle svých slov se naučil hrát na kytaru jako samouk teprve v patnácti letech, zato jeho pokroky byly tak neuvěřitelně rychlé, že si vysloužil přízvisko „zázračné dítě". První úspěšné album Latcho Diwes nahrál s bratry a přáteli v roce 2008. Od té doby vystupuje v nejrůznějších sestavách na předních jazzových festivalech po boku těch nejslavnějších.

Pro Nitcho Reinhardta je charakteristická naprostá lehkost a bravurní hra. Nitcho se nežene křečovitě za nejvyšším možným dosažitelným tempem, ale nechává hudbu velice přirozeně plynout. Přesto jím volená tempa patří k těm rychlejším.

autor: sch | zdroj: Kateřina Andršová
Spustit audio