Londýnské Muzeum designu nechává nahlédnout do Kaplického tvorby

Po invazi Varšavského paktu do Československa v roce 1968 se v Londýně usadili dva architekti českého původu, kteří dosáhli světové pověsti - Eva Jiřičná a Jan Kaplický. Jan Kaplický zemřel letos v lednu v Praze a londýnské Muzeum designu pořádá v těchto dnech výstavu na jeho počest.

Muzeum designu má skvělou polohu na nábřeží Temže, co by kamenem dohodil od zvedacího mostu u hradu Tower. Horní patro muzea, kde se koná výstava díla Jana Kaplického, nabízí malebný výhled na londýnskou City.

Ředitel muzea Deyan Sjudič je významný popularizátor architektury. Vydal několik knih. Mezi nimi rozsáhlé a bohatě ilustrované dílo pod titulem Future Systems. To je název ateliéru, který Jan Kaplický založil v roce 1979 s kolegou Davidem Nixonem.

Deyn Sjudič znal Jana Kaplického 30 let a je inspirátorem výstavy. "V této malé poctě jsem se pokusil jednoduše vystihnout, jak si člověk připadal v Kaplického ateliéru," uvedl Deyan Sudič.

"Vešli jste do rozsáhlého volného prostoru s dlouhým stolem a na něm desítky modelů v jednotlivých fázích tvorby. Drobné studie z plastelíny, jimiž Jan zahajoval každý projekt, nebo velké modely, aby si klient dokázal představit, jak bude hotové dílo vypadat. To jsem chtěl přenést sem, aby měl návštěvník pocit, jakoby Jan právě odešel z místnosti," doplnil.

Mohu dosvědčit, že tento záměr se zdařil. Kaplického londýnský ateliér jsem také navštívil a na výstavě v muzeu designu jsem skutečně měl podobný pocit. Je zde zhruba 40 modelů projektů, z nichž velká většina nebyla realizována. Například autobus budoucnosti nebo přístav v japonské Jokohamě.

Ale mediální středisko na kriketovém hřišti Lords v Londýně stojí a pochvalují si je nejen novináři. Kaplického studio Future Systems bylo za tento projekt poctěno prestižní cenou Královského institutu architektů. Spolu s architektkou Ivou Kubeškovou z Prahy jsem si prohlédl také model Národní knihovny v Praze.

"Je to připomenutí a průřez dílem Jana Kaplického. Neobsahuje to úplně všechno, to nemůže, ale je milé, že v Londýně je možnost vzpomenout na Jana Kaplického. V Praze sice byla výstava Josef a Josef, ale není příliš zájem upozorňovat na projekt knihovny," uvedla architektka.

"Každý architekt, když začíná projekt, tak ho dělá pro určité místo. Není možné, aby se projekt udělal a pak se někam posunul úplně jinam. Autor by do toho určitě měl mluvit. Pokud by se vybralo jiné místo, asi by projekt upravil. Myslím si, že projekt, jak ho udělal Jan Kaplický, by měl stát na Letné," doplnila Iva Kubešková.

Domnívá se přitom, že knihovna na Letné nakonec stát bude. "Je skupina kolem architekta Kasla, která uvažuje o národní sbírce na postavení Národní knihovny. Třeba se to ještě s nějakou politickou vůlí podaří dokončit," dodala architektka Iva Kubešková.

Hovořil jsem také s několika jinými návštěvníky a byli spokojeni. Jediná kritika se týkala příliš stručných popisků u jednotlivých modelů. Uvažuje se o pořádání výstavy díla Jana Kaplického také mimo Británii?

"Muzeum má putovní program, takže všechny výstavy, které pořádáme, mají putovní potenciál. My budeme rádi, jestliže se výstava vydá do světa, aby se lidé dozvěděli víc o Janu Kaplickém, jeho práci a projektech, protože on je jedním z těch, kdo viděli dopředu, ale teď je na chvíli tady," řekl tiskový šéf Muzea designu Ashley Woodfield. Výstava potrvá do 1. listopadu.

autor: mkc
Spustit audio