Londýňané si poprvé zvolili muslimského starostu, labouristu Khana

7. květen 2016
Zprávy

Londýn bude mít poprvé v historii muslimského starostu. Na další čtyři roky povede radnici v britské metropoli Sadiq Khan z Labour Party, který podle oficiálních výsledků voleb přesvědčivě porazil kandidáta vládních konzervativců Zaka Goldsmitha.

Úspěch pětačtyřicetiletého labouristického kandidáta se ve čtvrtečních místních volbách v Londýně očekával. Průzkumy mu dávaly velký náskok před Goldsmithem a jejich prognózy se potvrdily.

Khan obdržel podle BBC přes 44 procent hlasů, zatímco jeho soupeř 35 procent. Protože vítěz nedostal nadpoloviční většinu, sčítaly se podle volebních pravidel ještě takzvané druhé preferenční hlasy, kde Khan zvítězil se 65,5 procenta hlasů, zatímco Goldsmith jich dostal 34,5 procenta.

Podle britských médií rozhodla ve volbách hlavně negativní kampaň Khanova hlavního rivala z Konzervativní strany. Goldsmith a jeho tým se snažili upozornit na údajné Khanovy podezřelé kontakty s domnělými extremisty a nepřímo se vymezovali i proti jeho víře.


Sadiq Khan se narodil 8. října 1970 v Londýně, jeho rodiče emigrovali z Pákistánu do Británie krátce před jeho narozením. Vyrostl jako jedno z osmi dětí na chudém předměstí jižního Londýna. Vystudoval práva na Univerzitě severního Londýna, pracoval jako právník se zaměřením na lidská práva. Od roku 2005 je poslancem britského parlamentu za londýnský obvod Tooting. Ve vládě Gordona Browna pracoval jako tajemník pro místní správu a později pro dopravu. V letech 2010 až 2015 byl stínovým ministrem spravedlnosti.

Předseda Labour Party Jeremy Corbyn označil takovou kampaň za ohavnou. Odsoudila ji i sestra Zaca Goldsmithe Jemima, která Sadiqu Khanovi popřála k vítězství.

Podle expertů mu pomohl nejen slib zmrazit na čtyři roky jízdné v londýnské dopravě, ale také podpora setrvání Británie v Evropské unii. Na rozdíl od červnového unijního referenda se voleb londýnského starosty směly zúčastnit stovky tisíc občanů členských států unie.

Není vyloučeno, že se průběh hlasování ještě zpochybní soudní cestou. Odhadem až tisíce lidí totiž nemohly kvůli administrativní chybě ve čtvrtek ráno v jedné ze severolondýnských čtvrtí odevzdat svůj hlas.

Labour Party pod Corbynem

Hlavním tématem hlasování bylo, jak se povede Labour Party pod vedením nového předsedy Jeremyho Corbyna.

Vítězství Sadiqa Khana je samozřejmě velký úspěch Labour Party, výhra ve volbách do velšského parlamentu také.

Ztráty v anglických komunálních volbách byly oproti roku 2012, a oproti očekáváním, jen minimální. Strana ztratila pouze 25 zastupitelů z 1200. Čistě podle odevzdaných hlasů v Anglii ve srovnání s loňskými parlamentními volbami si Labour Party dokonce polepšila.

Jeremy Corbyn se proto tvářil celkem spokojeně, byť nemluvil o volebním vítězství.

Ve Skotsku ovšem corbynismus neměl efekt veškerý žádný, a ve své někdejší baště se strana propadla na třetí místo.

Volby do skotského parlamentu podle očekávání ovládla Skotská národní strana, která ovšem přišla o absolutní většinu. Skotská národní strana vyhrála regionální volby potřetí za sebou. Jenže ztráta 6 křesel oproti roku 2011 znamená, že těsně nesestaví většinovou vládu. První skotská ministryně Nicola Sturgeonová už řekla, že SNP nestojí o koaličního partnera, že chce vládnout sama v lehce menšinové vládě.

autoři: Jiří Hošek , ČRo , mach
Spustit audio