Logistika je nepředstavitelná. Třeba americký prezident přiletí na pohřeb 10 letadly, přibližuje ceremoniář

19. září 2022

Británie se v poledne rozloučí s královnou Alžbětou II. Na pohřeb do Londýna už přijely stovky státníků z celého světa v čele s americkým prezidentem Joem Bidenem nebo japonským císařem Naruhitem. Česko zastupuje premiér Petr Fiala z ODS. V ulicích Londýna má poslednímu rozloučení se zesnulou panovnicí přihlížet podle odhadů víc než tři čtvrtě milionu lidí. A vše má přísná pravidla. Více přibližuje bývalý ředitel hradního protokolu Miroslav Sklenář.

Jakými pravidly se takový státní pohřeb řídí?

Je to nejvyšší forma pohřbu, který si lze ve Velké Británii představit, čili pohřeb panovníka. Jsou zváni zahraniční hosté ze všech zemí, se kterými Británie udržuje diplomatické vztahy. Až na jisté výjimky… Součástí pohřbu je, že na závěr pohřbu zazní večerka, budou dvě minuty ticha a zazní státní hymna.

Čtěte také

Jak logisticky a organizačně složité je připravit takový smuteční obřad, na který přijíždějí stovky státníků světa?

Je to nepředstavitelné, čas je velmi krátký, na přípravu máte 11 dnů. Samozřejmě máte scénáře, které nacvičujete třikrát ročně, včetně seznamu hostů. Ale logistika je nepředstavitelná. Za prvé bezpečnost, v ulicích Londýna bude 10 tisíc policistů. A pak si představte, že zahraničních hlav bude z více než 200 zemí, a to jsou stovky letadel. Americký prezident přiletí třeba 10 letadly včetně veškeré techniky, kterou si s sebou veze.

Na rozloučení s Alžbětou II. dorazí členové královských rodin, prezidenti a premiéři. Je mezi nimi nějaká hierarchie, nebo ta vychází z významu států, které zastupují? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související