Literární orgie jsou zpět. Petr Stančík se v Nulorožci vrací k jídlu, erotice a mysterióznu

28. listopad 2018
Liberatura

Pamatujete si Mlýn na mumie? Mysteriózní detektivku plnou konspiračních teorií, tajných sekt, brutálních vražd, ale taky dekadentních gastroerotických orgií? Svět knihy spisovatele Petra Stančíka, která předloni získala Magnesii Literu za nejlepší prózu, se teď vrací v románu Nulorožec. Tentokrát se ocitáme v současnosti – i když….

„Je to přesně současnost, rok 2018. Ale ta kniha je v takovém paralelním vesmíru, kde neexistují telefony ani internet,“ upřesňuje Petr Stančík, jak vypadá svět jeho nové dekadentní detektivky Nulorožec. Místo internetu tu je informační telefonní linka Isis, místo mobilů telefonní budky. A pak se Stančíkova divoká fantazie roztáčí naplno. Obětí vraždy je jeden noční strážník a dvanáct nosorožic. Detektiv žije v trafostanici s elekřesťanskou kaplí, při řešení případu je nucen prozkoumat starou hrobku, vypořádat se s tajuplným vynálezem jménem gloglobus, pomilovat se s mnoha ženami, vstřebat spoustu paranoidních teorií. Prostě Stančík, jak ho máte rádi. „Jsem takový typický blíženec, to znamená, že se vyznám ve všem a v ničem pořádně. Na jednu stranu to přináší schopnost podívat se na nějaký problém z různých, často netradičních úhlů pohledu, na druhou stranu, když si člověk nedá pozor, přivádí to k takové rozblemcanosti, rozostřenosti. Každopádně se už od dětství zajímám o fyziku, biologii, přírodní vědy, ale stejně tak i o mystiku, alchymii,“ vysvětluje Stančík, kde se vlastně bere jeho zdánlivě nekonečný seznam nápadů, kterými je prošpikovaná kniha Nulorožec.

Stejně jako ve Mlýnu na mumie je i v Nulorožci detektivka pouhým krycím žánrem. „Je to o poznání sama sebe,“ říká Stančík, „no a pak tu jde o mechanismy moci. Jak manipulovat masami, jak se tomu bránit.“ Nicméně, kdo se zlobil, že v Mlýnu na mumie na konci nenašel typické rozhřešení detektivky, v Nulorožci se ho dočká.

Poslechněte si Liberaturu s Petrem Stančíkem, milovníkem konspirace a literárním blížencem, který v knize mimo jiné vymyslel konečné řešení jedné starořecké aporie.

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.