Listopadové volby do Kongresu Spojených států jsou neformálním referendem o Donaldu Trumpovi

29. říjen 2018

Američany už za pár dní čekají volby do Kongresu. Svá křesla obhajují všichni členové Sněmovny reprezentantů a třetina senátorů. Nejde o volby prezidentské, přesto to bude jistý druh referenda o spokojenosti s prací současného prezidenta Trumpa.

Lucie Priknerová: Jaká témata budou tahákem kongresových voleb v USA?

Donald Trump ví, že na voliče platí rétorika a velké plány

Na začátku listopadu se budou konat volby do amerického Kongresu - do Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu.

Už od 70. let chodí k těmto volbám kolem 40 % oprávněných voličů. Letos se očekává větší účast, navíc, když se skoro polovina zaměstnavatelů chystá dát 6. listopadu svým pracovníkům volno. 

Přijde Trump o většinu? 

Většinu křesel obhajují demokrati, a často ve státech, kde jsou Trumpovi republikáni tradičně silní. Ale úspěchem bude podle stratéga demokratické strany Marka Mellmana i většina ve Sněmovně, kde se hraje o všech 435 křesel. Mít ve Sněmovně většinu má prý velkou váhu. Prezident bez ní nemůže prosadit žádný zákon, takže je to důležitý nástroj pro vetování, které bylo až dosud u mnoha Trumpových rozhodnutí nemožné.

Republikánský stratég John Feehery zase tvrdí, že se pomalu smiřují se skutečností, že by mohli o svou většinu ve Sněmovně reprezentantů brzy přijít. Rozhodně se ale předem nevzdávají. Momentálně se nejvíc snaží, aby spokojení Trumpovi voliči z roku 2016 přišli hlasovat znovu. Zároveň prý věří, že nedávné složité schvalování konzervativce Bretta Kavanaugha do Nejvyššího soudu, nebo neustále živé imigrační téma, mohou voliče k hlasování donutit.

Zopakuje Trump Obamův triumf? 

I Barack Obama přišel v půlce prvního volebního období o výhodu většiny strany ve Sněmovně. Tehdy mu zůstala jen ta senátní. Přesto pak dokázal prezidentskou funkci obhájit. 

autoři: Jan Kaliba , lup
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.