Listopad bude teplý a suchý. Příští týden se oteplí až na 19 stupňů, říkají odborníci

7. listopad 2015

Následující čtyři týdny přinesou málo srážek a nadprůměrné teploty. Rtuť teploměru by mohla na začátku příštího týdne vystoupat až k 19 stupňům Celsia. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Dlouhodobý teplotní průměr mezi 9. listopadem a 6. prosincem je v Česku 1,7 stupně Celsia. Letos by tato hodnota mohla být překonána. V závěru příštího týdne se sice ochladí, maximální denní teploty by se ale měly pohybovat okolo deseti stupňů.

„Druhý a třetí týden budou také nadprůměrné, ale teplota bude postupně klesat. Poslední týden by měl být teplotně průměrný s průměrnou týdenní maximální teplotou vzduchu kolem 4 °C a průměrnou týdenní minimální teplotou již kolem -1 °C," odhadují meteorologové.

Čtěte také

Srážkově bude celé období průměrné až podprůměrné. „Relativně nejvíce atmosférických srážek spadne pravděpodobně v týdnu od 16. do 22. listopadu s průměrným týdenním úhrnem kolem devíti milimetrů," uvedl ČHMÚ.

Na čtyřech místech Česka padl absolutní teplotní rekord pro listopad už dnes. Nejtepleji bylo v Kopistech na Ústecku, kde meteorologové naměřili 20,4 stupně Celsia.

Teplotní rekord ale překonalo celkem dvacet stanic, dodává Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

„Rekordní den byl taktéž zaznamenán na stanici Praha Klementinum, kde bylo ke druhé hodině odpolední naměřeno 19,1 stupně Celsia. V předpovědích avizujeme, že příliv teplého vzduchu bude pokračovat zítřka a v menší míře i během příštího týdne.“

autor: tby | zdroj: ČTK
Spustit audio