Listí v lese se teprve nadzvedává, s houbami počkejte na víkend, radí mykolog Aleš Vít
„Na houbách je nejkrásnější, že si dělají, co chtějí, nejsou úplatné. Například smrži rostou tam, kde byste je nečekali, “ říká jednatel České mykologické společnosti Aleš Vít, který je autorem knihy Dřevní houby v přírodě a kuchyni. Věděli jste například, že dřevní houby se nejlépe připravují na másle? Nejenom o receptech mluvil v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.
Aleš Vít svá oblíbená místa, kam chodí houbařit, v Hostu Radiožurnálu neprozradil. „Když začnou růst hřiby, což je konzumní houba, tak jsou lesy plné houbařů,“ usmívá se. Doporučuje ale s houbařením počkat až na víkend, nyní houby listí teprve nadzvedávají.
A pokud narazíte v lese na smrže, tak vězte, že jde o prastarou houbu, o které se zmiňovali už staří Římané. „Takový nadívaný smrž je velká specialita. A dřevní houby, ty zase vyniknou na másle,“ vysvětluje.
Právě o dřevních houbách se podrobně rozepisuje ve své knize. „Jsou to houby, které nevyrůstají ze země, ale z dřevního základu, takže mají jednu výhodu – mohou jít pro vodu hluboko do dřeva a rostou i v suchém období,“ vysvětluje.
A takové holubinky patří k nejbezpečnějším houbám, které lze v kuchyni použít. „Mezi holubinkami není ani jedna houba jedovatá, s výjimkou jedné – holubinky vrhavky,“ říká s tím, že je potřeba holubinky rozpoznat, neplést si je s ryzci a jinými houbami.
Jak se liší hlíva plicní od hlívy ústřičné? Kdy máme sbírat sírovec? A lze rozpoznat les, ve kterém nerostou houby? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.
Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.