Listí v lese se teprve nadzvedává, s houbami počkejte na víkend, radí mykolog Aleš Vít

5. srpen 2014
mykolog Aleš Vít

„Na houbách je nejkrásnější, že si dělají, co chtějí, nejsou úplatné. Například smrži rostou tam, kde byste je nečekali, “ říká jednatel České mykologické společnosti Aleš Vít, který je autorem knihy Dřevní houby v přírodě a kuchyni. Věděli jste například, že dřevní houby se nejlépe připravují na másle? Nejenom o receptech mluvil v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

Aleš Vít svá oblíbená místa, kam chodí houbařit, v Hostu Radiožurnálu neprozradil. „Když začnou růst hřiby, což je konzumní houba, tak jsou lesy plné houbařů,“ usmívá se. Doporučuje ale s houbařením počkat až na víkend, nyní houby listí teprve nadzvedávají.

Čtěte také

A pokud narazíte v lese na smrže, tak vězte, že jde o prastarou houbu, o které se zmiňovali už staří Římané. „Takový nadívaný smrž je velká specialita. A dřevní houby, ty zase vyniknou na másle,“ vysvětluje.

Právě o dřevních houbách se podrobně rozepisuje ve své knize. „Jsou to houby, které nevyrůstají ze země, ale z dřevního základu, takže mají jednu výhodu – mohou jít pro vodu hluboko do dřeva a rostou i v suchém období,“ vysvětluje.

mykolog Aleš Vít

A takové holubinky patří k nejbezpečnějším houbám, které lze v kuchyni použít. „Mezi holubinkami není ani jedna houba jedovatá, s výjimkou jedné – holubinky vrhavky,“ říká s tím, že je potřeba holubinky rozpoznat, neplést si je s ryzci a jinými houbami.

Jak se liší hlíva plicní od hlívy ústřičné? Kdy máme sbírat sírovec? A lze rozpoznat les, ve kterém nerostou houby? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

  • Rozhovor
  • rozhovor
  • lidé