ON-LINE ROZHOVOR: S novým občanským zákoníkem se musíme poprat, tvrdí Dagmar Raupachová

20. listopad 2013

Od ledna 2014 čeká naši zemi velký přelom v oblasti soukromého práva – dosavadní občanský zákoník nahradí nový. Změní se například zákon o rodině nebo o vlastnictví bytů. Které ze změn se dotknou každého z nás a jak si s nimi poradit? Tyto otázky padly v rozhovoru s advokátkou Dagmar Raupachovou. Mezi 10. a 11. hodinou radila ve vysílání, po 11. hodině pak také v on-line rozhovoru.

„Obávám se, že se lidé budou méně oddávat,“ uvažuje advokátka Dagmar Raupachová s tím, že nový občanský zákoník nehledí na rozdílnost prostředí v jednotlivých rodinách. Oddálení účinnosti nového zákoníku však nevidí reálně.

„Musíme se připravit na to, že začne platit,“ zdůrazňuje. „Stejně bude následovat celá řada novel, které budou nejspornější věci odstraňovat nebo upravovat,“ domnívá se a dodává, že nechce být kritikem za každou cenu.

Čtěte také

Spolu s novým zákoníkem se mění také terminologie. „Před každým právním krokem je dobré si uvědomit změny a prostudovat jednotlivé paragrafy,“ radí posluchačům. A zároveň připomíná, že na změny není připravena ani odborná veřejnost.

„Třeba v nájemní smlouvě, kterou jste uzavřeli do 1. ledna 2014, můžete mít i smluvní pokuty za porušení povinnosti. Podle nového občanského zákoníku už není možnost se na nich dohodnout,“ upozorňuje. A výsledek? Smluvní pokuty jsou nevymahatelné.

Advokátka Dagmar Raupachová popsala, co přinese nový občanský zákoník

Ve vysílání zazněly i další příklady poměrně zásadních změn, které můžou ovlivnit život každého z nás. Připomeňte si je při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Čtěte také


autor: šše
Spustit audio