Liga proti rakovině ocenila Radiožurnál

14. prosinec 2011
Zprávy

Prevence a osvěta jsou pro boj s jakoukoli nemocí, především pak s rakovinou, nesmírně důležité. Naše stanice dlouhodobě podporuje aktivity Ligy proti rakovině a za tuto podporu získala unikátní ocenění.

Nestačí jen myslet si, že „snad se mi rakovina vyhne“, případně na ni nemyslet vůbec. Rakovina totiž zpravidla přijde v ten nejmíň očekávaný okamžik. Člověku se ve vteřině zbortí celý svět a najednou běžné denní problémy jsou tak nicotné. Je tu jen jediná touha – žít.

Rakovině je možné když už ne předejít, tak se jí úspěšně bránit. Je třeba o nebezpečí jejího vzniku vědět a sledovat své tělo. Nemusí jít nutně o posedlost, ale sem tam kontrola sama sebe a pravidelné návštěvy u lékaře můžou člověku zachránit život.

Propagaci onkologické prevence se už mnoho let věnuje také Radiožurnál. Pravidelně vás informujeme například o tak zvaných Květinových dnech Ligy proti rakovině. V květnu jsme pro vás vysílali ze stanu přímo na pražském Václavském náměstí a žlutou kytičku jste si mohli koupit také od našich moderátorů Lucie Výborné a Jana Pokorného.

Petr Koukal s Lucií Výbornou ve stanu Českého rozhlasu na pražském Můstku

Za dlouhodobou spolupráci v oblasti prevence a osvěty jsme dostali ocenění Ligy proti rakovině. Vzhledem k tomu, že je dostávají především jednotlivci, je pro nás o to víc cenné. „Pro Radiožurnál je to samozřejmě velmi významné ocenění. Je to v podstatě ocenění za dlouhodobou spolupráci konkrétně na projektech Ligy proti rakovině,“ říká Hana Hikelová, ředitelka zpravodajských stanic ČRo, která ocenění převzala.

K cené patří také odměna 10 tisíc korun, kterou ale Hana Hikelová okamžitě vrátila Lize proti rakovině jako příspěvek na organizaci jejích dalších aktivit: „Rádi bychom finanční obnos věnovali vám. Víme, jak složitě se na podobné projekty dávají dohromady finanční prostředky. Využijte je, prosím, na přípravu Květinového dne v příštím roce. Radiožurnál by se na něm dál rád podílel opět živým vysíláním z Václavského náměstí, ale také tím, že se zaměstnanci Radiožurnálu stanou na ten den ‚dobrovolníky‘ a pomohou Lize proti rakovině se sbírkou, která je spojená s prodejem symbolického žlutého květu,“ řekla Hana Hikelová předsedkyni Ligy proti rakovině MUDr. Michaele Fridrichové.

Ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová přebírá ocenění za dlouhodobou spolupráci v oblasti prevence a osvěty od předsedkyně pražské Ligy proti rakovině MUDr. Michaely Fridrichové

Hlavní Cenu za významnou práci v oboru onkologie obdržel MUDr. Lukáš Lacina, Ph.D., z Anatomického ústavu a Dermatovenerologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Doktor Lacina se zabývá výzkumem nádorů kůže. Poznatky z jeho výzkumné práce jsou také patentovány.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio