Liga mistrů pošesté na Radiožurnálu

18. září 2012
S mikrofonem za fotbalem

Viktoria Plzeň je teprve třetím českým týmem, který se probojoval do Ligy mistrů UEFA. Po čtyřech letech navázala na pražskou Slavii, na jejímž domovském stadiónu v Edenu se pere o body s Barcelonou, AC Milán a Borisovem. Radiožurnál je na všech utkáních Plzeňanů s mikrofonem, těšte se na reportážní vstupy a přímé přenosy (nejen) druhých poločasů.

Hráči plzeňské Viktorie v letních předkolech postupně vyřadili Pjunik Jerevan, Rosenborg Trondheim a FC Kodaň. Pokud by si udrželi stávající bilanci, čeští fanoušci by se určitě nezlobili: 6 vítězství v 6 zápasech, průměrně tři vstřelené góly na zápas, navíc útočník Marek Bakoš se stal nejlepším střelcem kvalifikace Ligy mistrů se 6 góly v 5 zápasech!

Podzimní pokračování však je mnohem těžší. Soupeři Plzně v základní skupině H Ligy mistrů jsou FC Barcelona, AC Milán a BATE Borisov. Jen první dva týmy ze skupiny postoupí do jarního osmifinále a udrží si naděje na účast ve finále, které v této sezóně hostí 19. května Mnichov.

Ale ani třetí tým ze skupiny nemusí být úplně zklamaný – přejde do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. Čtvrtý tým v evropských pohárech pro letošek skončí. Přáli jsme Plzni, aby příjemně překvapila na úkor slavných soupeřů. I když se to (zatím) úplně nepodařilo, věříme alespoň v její pokračování v Evropské lize, ke kterému má před posledním zápasem velmi blízko.

Reportéři Radiožurnálu se vydávají na zápasy Viktorie Plzeň nejen do vršovického Edenu (kde našla „domácí“ útočiště místo svého rozestavěného stadiónu ve Štruncových sadech), ale i na všechna utkání na hřištích soupeřů. Z prvních poločasů vysíláme reportážní vstupy, druhé půle nabízíme vždy celé v přímé reportáži. Předpokládaný začátek všech zápasů je ve 20.45 hodin, přímé přenosy začínají o hodinu později.

Zahájení utkání Viktorie Plzeň s FC Kodaň na stadionu v pražském Edenu

Rozpis zápasů Viktorie Plzeň

13. září
Synot Tip Aréna (stadión Eden), Praha-Vršovice
FC Viktoria Plzeň – FC BATE Borisov
(zápas skončil 1:1)

28. září
San Siro (stadión Giuseppe Meazzy), Milán
AC Milan – FC Viktoria Plzeň
(zápas skončil 2:0)

19. října
Camp Nou, Barcelona
FC Barcelona – FC Viktoria Plzeň
(zápas skončil 2:0)

1. listopadu
Synot Tip Aréna (stadión Eden), Praha-Vršovice
FC Viktoria Plzeň – FC Barcelona
(zápas skončil 0:4)

23. listopadu od 19 hodin
Stadión Dinama, Minsk
FC BATE Borisov – FC Viktoria Plzeň
(zápas skončil 0:1)

Viktorie Plzeň s FC Kodaň v pražském Edenu.

6. prosince
Synot Tip Aréna (stadión Eden), Praha-Vršovice
FC Viktoria Plzeň – AC Milan
(zápas skončil 2:2, Plzeň si pojistila postup do jarní části Evropské ligy UEFA)

Soupeři Plzně v kostce

FC Barcelona (Fútbol Club Barcelona) je jasným favoritem skupiny. Obhajuje evropskou trofej, stala se mistrem Španělska v posledních třech sezónách. Klub je v posledních letech považovaný za bezkonkurenčně nejlepší na světě s nejatraktivnějším herním projevem. Má ve svém kádru držitele Zlatého míče pro nejlepšího evropského fotbalistu za léta 2009 a 2010 Argentince Lionela Messiho (nejlepší střelec loňského ročníku LM) a nejdůležitější hráče španělské reprezentace (aktuální mistr Evropy i světa) – Iniestu, Xaviho, Villu, Puyola. Letní posilou z Arsenalu je Fabregas.

AC Milán (Associazione Calcio Milan) je nejčastějším vítězem Ligy mistrů nebo jejího předchůdce, Poháru mistrů evropských zemí (7×), i proto je předpokládaným druhým postupujícím ze skupiny. Poslední mistr Itálie loni vypadl v osmifinále LM s Tottenhamem. V minulosti s AC Milán dokázali v evropských pohárech bodovat Sparta Praha i Slovan Liberec.

FK BATE Borisov (ФК БАТЭ Барысаў), mistr Běloruska, se zúčastnil LM v roce 2008, kdy dvakrát remizoval s Juventusem Turín, ale skončil ve skupině poslední. V letošních předkolech přešel přes Linfield Belfast, Ekranas Kaunas a Sturm Štýrský Hradec. Novou posilou týmu je srbský útočník Mateja Kežman, který prošel řadou evropských velkoklubů včetně Chelsea, největší střelecký věhlas si vysloužil v PSV Eindhoven. Jinak je mužstvo trenéra Viktora Gončarenka složené převážně z domácích hráčů, až na dva Brazilce a jednoho Slovince.

Podle realistických předpokladů právě s Borisovem Plzeň soupeří o třetí místo ve skupině a tedy i o jarní účast v Evropské lize UEFA. Držte hráčům Viktorie palce a pěsti i při posledním zápasu přímo na stadiónu v Edenu, nebo alespoň u reproduktorů s naladěným Radiožurnálem!

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jkr , jkb
Spustit audio