Lidi baví sledovat matku, která se s úsměvem hroutí, říká „fejsbuková matka“ Lucie Nachtigalová

5. srpen 2016

Bývalá novinářka, podnikatelka a matka 3 dětí Lucie Nachtigalová je autorkou knihy Deník fejsbukové matky, což je zřejmě jediná kniha napsaná pomocí statusů na Facebooku. Její stejnojmenný profil denně sleduje více než 100 tisíc lidí. Její začátky ale byly skromné.

„Začala jsem přispívat na Facebook před sedmi lety, ale měla jsem jen úzký okruh přátel. Protože jsem byla na mateřské a chyběla mi intelektuální činnost – jak říkám, po mozku mi teklo mateřské mléko a měla jsem ho obalený plínkami, tak jsem se rozhodla, že budu vytvářet malé příběhy z toho dne, co se mi staly s dětmi, že se budu snažit, aby byly humorné, a aby ten status byl vždycky nějak vypointovaný, což bylo docela těžké,“ vzpomíná Lucie Nachtigalová.

Takto přispívala šest let, sledovalo ji asi 50 přátel, kteří jí říkali, aby to vydala. Nemohla ale sebrat odvahu. Loni v listopadu založila veřejnou stránku, aby vyzkoušela, jestli její příběhy někoho mimo okruh přátel zajímají. Během 14 dnů měla tisíc fanoušků, tak si řekla, že asi lidi baví sledovat matku, která se s úsměvem hroutí, a vznikla kniha Deník fejsbukové matky, po které velmi rychle sáhlo nakladatelství.

Její profil na Facebooku ale nesledují jen ženy: „Z těch 18 tisíc oficiálních fanoušků, kteří stránce dali like, vidím, že mě sleduje 75 % žen ve věku 25 až 45 let. Sleduje mě asi tisícovka lidí ze zahraničí, asi žen, které tam žijí, je tam hodně Slovenek, ale jsou tam i chlapi, kteří mají smysl pro humor.“

Nevadí někomu z její rodiny, že sdílí rodinný život a fotografie na sociální síti? „Přestože to vypadá, že na Facebooku sdílím všechno, co se mi děje, tak mi věřte, že je to jen 1 % mého života, těch 99 % si nechávám sama pro sebe. Co se týká statusů o dětech, tak pokud je mám po ruce, tak to s nimi konzultuji. Knihu jsem jim i manželovi přečetla, než vyšla. Kdo přečetl tu knížku a kdo zná statusy, tak ví, že nikdy nenapíšu nic zlého, ani nic, co by mé rodině, přátelům nebo komukoliv jinému mohlo ublížit.“

Připadají si děti Lucie Nachtigalové jako hvězdy? Jak dlouho mohou sedět u počítače? A kolik mají doma zvířat? Poslechněte si celý rozhovor s autorkou knihy Deník fejsbukové matky.

autoři: zbu , jpr
Spustit audio