Lidé v Praze si připomínají upálení Jana Palacha. Konají se vzpomínkové akce i výstavy

16. leden 2019 14:32

Zástupci Univerzity Karlovy dnes v pražském Karolinu odhalili pamětní dlaždici Jana Palacha. Na různých místech se konají i výstavy.

Dlaždice má připomínat významný čin, který student Filozofické fakulty UK provedl před 50 lety na protest proti lhostejnosti k okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Je na ní uvedeno jeho jméno, datum narození, sebeupálení a datum smrti. Památka je na místě, kde stála v roce 1969 rakev s Palachovými ostatky. Návštěvníci k ní dnes mohli klást svíčky.

 Pamětní dlaždice je na místě, kde stála v roce 1969 rakev s Palachovými ostatky

„Na Palachův čin jsou různé názory. Jedno je jisté, byl to výraz obětování za svobodu a demokracii. Ty budou takové, jak my k nim budeme přispívat,“ řekl v projevu rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Palach podle něj patří k nejvýznamnějším osobnostem moderních československých a českých dějin a k předním bojovníkům za svobodu a demokracii. „Jeho čin proto nesmí být zapomenut. Nesmí být zapomenut také proto, že svoboda a demokracie, za něž Palach položil život, nejsou ani dnes žádnou samozřejmostí a můžeme je ztratit snáz a dříve, než se na první pohled zdá,“ zdůraznil Zima.

Lidé si 16. ledna 2019 u Národního muzea v centru Prahy připomínali 50. výročí upálení Jana Palacha

Dlaždice má symbolický rozměr 69x69 centimetrů jako připomínku roku 1969. Váží 89 kilogramů, což je odkaz na rok 1989. Autorem je sochař Jakub Vlček, žák Akademie výtvarných umění.

Výstavu, která se nachází v horní části Václavského náměstí, nedaleko od místa, kde se student zapálil, si mohou lidé prohlédnout až do konce ledna.

Lidé si prohlížejí výstavu Jan Palach 1969/2019, která byla 16. ledna 2019 zahájena na Václavském náměstí v centru Prahy k 50. výročí upálení Jana Palacha

Další expozice byla otevřená v přízemí Karolina. Lidé si mohou prohlédnout dobové fotografie, stuhy z věnců, které lidé přinesli k rakvi Jana Palacha, původní kondolenční knihy, dopisy psané Janu Palachovi do nemocnice či vzkazy, které lidé nosili k jeho hrobu. Výstava bude přístupná do 25. ledna.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

  • Jan Palach

    Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí.