Lidé si v Jičíně od nového roku připlatí za odvoz odpadu. Kolik a proč?

20. listopad 2019 06:45

Obyvatele Jičína čeká od 1. ledna zvýšení poplatku za svoz odpadu. Většina zastupitelů schválila jeho zdražení o 12 procent na 552 korun za rok. Navýšení radnice zdůvodňuje růstem nákladů na svoz a likvidaci odpadů v posledních letech. Jičín naposledy poplatek zdražoval před sedmi roky.

Čtěte také

„Během těch sedmi let došlo k obrovskému nárůstu výdajů a to jak způsobených růstem mezd, tak i legislativou, která na nás dopadá," zdůvodňuje navýšení poplatků za svoz odpadu místostarosta Jičína Petr Hamáček ze sdružení Pro Jičín.

Obyvatelé města starší 18 let za tuto službu teď platí 490 korun ročně.

„Já jsem navrhoval, abychom hledali úspory jinde. Potřebujeme peníze na zvýšení mezd těch nejméně vydělávajících, kde stát řekl, že zvyšuje minimální mzdu a tarify. Což se týká lidí, kteří potom na sběrném dvoře nakládají a také popeláři," vysvětluje místostarosta Jičína Jan Jiřička z Volby pro město, který navýšení poplatků nepodpořil.

Barevné rozlišení kontejnerů na tříděný odpad / recyklace

Město se podle něj snaží lidi motivovat, aby odpad třídili co nejvíc. Radnice zavedla ve třech čtvrtích systém svozu tříděného odpadu takzvaně "door to door", kdy mají lidé speciální popelnice přímo před domem. A nemusí tak vytříděný odpad odvážet do sběrných míst.

Čtěte také

„Máme připraven takový program, abychom v roce 2020 navýšili tento systém sběru tzv. "door to door" zhruba o dalších tisíc domácností. A to je poměrně velký program," říká Jan Jiřička.

Petr Hamáček trvá na tom, že je zapotřebí z ekonomických důvodů službu zdražit.
„Pro město je to významné, protože milion korun je významný. A doufám, že to obyvatelé Jičína pochopí. Pořád platí jedny z nejmenších poplatků, bych řekl."

Jak dlouho výše poplatků za svoz odpadu vydrží na stejné částce, zatím prý není jisté.

„Já bych nepodceňoval kreativitu vlády ve zvyšování platů, zvláště v předvolebním roce. Myslel jsem si, že k takto razantnímu navýšení letos nedojde a došlo. Tak nevím, nechtěl bych tedy nic slibovat," dodává Petr Hamáček.

Spustit audio

Související