Lidé si dnes vybírají bezpečnější turistické destinace, nebo zůstávají doma, říká cestovatel a publicista Vít Štěpánek

16. červenec 2016

Pokus o vojenský převrat v Turecku si vyžádal 90 obětí, letiště v Istanbulu mají zpátky v rukou vojáci věrní turecké vládě, mělo by obnovit provoz v odpoledních hodinách. S cestováním do Turecka by počkal cestovatel a nezávislý publicista Vít Štěpánek. „Pokud se prokáže, že puč je poražen, tak než se znormalizuje letecký provoz, základní administrativa a obsluha na tureckém území, tak to potrvá pár dní,“ říká.

Turecko je oblíbenou turistickou destinací, a to i pro české turisty, v zemi je ale také zhruba tři miliony uprchlíků zejména ze Sýrie. „V našem zájmu je, aby se situace stabilizovala, to poslední, co bychom si my, Evropané, mohli přát, je to, aby se Turecko propadlo do chaosu nebo nedej bože občanské války,“ říká.

Pokus o puč se na turismu projeví silně, lidé mají tendenci to vztahovat na celou zemi jako takovou, události v Istanbulu a v Ankaře nemusí mít žádný dopad v letoviscích, ale většina klientů to bude vnímat jinak a může mít strach.

A jak se mění současné trendy v cestování na terorismus? „Poslední dva roky tady zažíváme něco, co jsme 20 let neměli, bezpečnostní ohledy při plánování dovolených začínají hrát významnou roli,“ vysvětluje s tím, že právě bezpečnost je pro většinu lidí významnější aspekt než peníze.

Čtěte také

Řada lidí se tak vyhýbají rizikovým destinacím, raději zaplatí o pár tisíc více za bezpečnější oblast, nebo zůstávají doma. „V loňském roce poprvé po mnoha letech máme statisticky potvrzený nárůst domácího cestovního ruchu – Čechů, kteří tráví dovolenou doma v České republice. Aspekt bezpečnosti je jasný,“upozorňuje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio