Lidé šetří, kupují si živá zvířata na vykrmení. Velký zájem je například o selata

16. květen 2022 12:32

Zemědělské družstvo v Bělčicích na Strakonicku zaznamenalo velký zájem o koupi živých prasat. Lidé si je teď na jaře koupí, přes léto vykrmí a pak zpracují na vlastní maso.

Pět zhruba dvacetikilových selat do připravené dodávky nakládá pan Tomáš. „Plánuji je dát kamarádovi, ten mi dvě vykrmí a tři si nechá. Selata takhle kupuji poprvé, protože to bude nejspíš potřeba. Myslím si, že možná bude větší bída, a hlavně budeme mít domácí maso,“ říká.

Pro dvě selata na výkrm přijel i pan Lukáš. „Bereme si už podruhé a budeme v tom pokračovat. Chutnají nám, víme, čím jsou krmená, že jsou zdravá,“ komentuje.

Čtěte také

O výhodách vlastního výkrmu prasat má jasno i další zákazník. „Kvůli kvalitě je to lepší. Také člověk využije i zbytky, co má doma. Všechno se dá praseti a nemusí se nic vyhazovat,“ připomíná.

Ve výdejní den si lidé přijeli pro desítky selat, to je víc než v předchozích letech. „Celkem jsme vydali 66 selat, tedy mnohem víc než dřív. Obvykle jsme prodali deset až patnáct selat, teď se to opravdu zvedá. Jezdí sem i lidé, kteří tu nikdy nebyli, kteří začínají s chovem prasat,“ potvrzuje Markéta Klímová ze Zemědělského družstva Bělčice.

Selata družstvo prodává vždy jednou za měsíc. „Je to samozřejmě po předchozí telefonické domluvě. Určíme si den prodeje, stanovíme údaje a přijedou si v určitou hodinu na výdej,“ dodává Markéta Klímová. Největší zájem o selata je tradičně na jaře, aby do zimy byla vykrmená.

Spustit audio

Související