Lidé se v Národním divadle naposledy rozloučili s herečkou Vlastou Chramostovou

14. říjen 2019

V Národním divadle se herci i veřejnost rozloučili s Vlastou Chramostovou. Herecká osobnost se do dějin zapsala i jako přední představitelka Charty 77, během období takzvané normalizace nemohla veřejně vystupovat. Chramostová zemřela minulou neděli v 92 letech.

Historická budova Národního divadla je otevřená od 10.30, odkdy lidé mohli přinášet květiny a poklonit se herečce nebo zapsat vzkaz do kondolenční knihy. V 11.00 začal na jevišti smuteční obřad.

Smuteční projevy přednesli například herec David Prachař, ředitel Národního divadla Jan Burian, rektor Akademie múzických umění Jan Hančil nebo disidentka Dana Němcová.

Obřad byl provázen promítání nejen fotografií, ale i ukázek z divadelní a filmové práce Chramostové.

Obřad v Národním divadle skončil před polednem. Pak smuteční hosté doprovázeli rakev ven z divadla na Národní třídu, kde byl zastavený provoz. Do kondolenčních knih ve foyer divadla se můžou lidé zapisovat do 12.45. Na piazzetě vedle divadla můžou až do večera zapálit svíčku.

„Byla nesmírně přátelský, veselý člověk plný humoru, člověk s obrovským temperamentem, a to do svého pozdního věku. Vnášela do souboru spoustu energie a zkušeností. Také byla nepřehlédnutelnou osobností, která prožila nesmírně složitý život, to se objevovalo v jejím herectví, tak jak by to v každém kvalitním herectví objevovat mělo,“ popsal pro Radiožurnál ředitel Národního divadla Jan Burian.

autoři: Martin Karlík , Jiří Svatoš | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio