Lidé se mohou nechat zdarma vyšetřit na HIV. Nakažených stále přibývá

20. listopad 2015

Nakažených virem HIV v Česku přibývá. Jenom letos evidují lékaři 213 nových případů. Pomoci by měla hlavně včasná prevence. Právě v těchto dnech se lidé mohou nechat bezplatně vyšetřit v rámci Evropského týdne testování.

„Během tohoto týdne budou zdarma na rozšířeném počtu míst bezplatné testy na HIV. Tato místa budou zároveň plnit jakousi informační a osvětovou funkci. V České republice půjde celkem o 61 míst,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Česko patřilo dlouhodobě k zemím s nízkým počtem nakažených. Ještě před 10 lety bylo u nás registrováno jen zhruba 90 nových případů za rok. V posledních letech ale jejich počty stoupají. Ministerstvo zdravotnictví za tím vidí hlavně nedostatek peněz na prevenci.

„V letech 2005-6 byl objem prostředků, který šel na dotační program, téměř 30 milionů. Pak v období let 2006-13 došlo ke strmému snížení těchto prostředků, a to zanedbávání prevence prostě mělo svoje dopady,“ říká hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Na nepříznivém trendu nese podíl i špatná osvěta. Podle Valenty mají hlavně školáci ve znalostech o této nemoci velké mezery, jak ukázaly některé výzkumy.

„Polovina žáků se domnívala, že se AIDS přenáší třeba i společným užíváním toalet. Naopak třetina se domnívala, že hormonální antikoncepce před HIV a AIDS ochrání. To jsou zásadní nedostatky, které by měly být napraveny,“ dodává hlavní hygienik.

Na prevenci HIV ministerstvo příští rok vyčlení 19 milionů korun. To je o osm milionů více než loni.

HIV a AIDS
autoři: mta , kso
Spustit audio