Lidé se loučí s Václavem Havlem, vzpomíná se všude

19. prosinec 2011

Lidé se mohou od dnešního poledne přijít rozloučit s Václavem Havlem do sídla Pražské křižovatky v centru hlavního města. Lidé po celé zemi podepisují také kondolenční knihy a přinášejí květiny a svíčky na významná místa jejich měst a obcí.

Na dvou místech mohou lidé ve Frýdku-Místku vyjádřit úctu zesnulému prezidentu. Kondolenční listiny jsou na radnicích v obou částech města. Václav Havel ho navštívil jako první po svém zvolení začátkem 90. let a je stále jeho čestným občanem, říká mluvčí magistrátu Jana Matějíková. Upřesňuje, že se lidé mohou přijít podepisovat do kondolenčních knih od dnešní 13. hodiny až do pátku.

„Poté budou zaslány manželce zesnulého exprezidenta paní Dagmar Havlové. Václav Havel byl v roce 1992 jmenován čestným občanem města a o rok později mu byl předán také symbolický klíč od bran města. Byl to vůbec první klíč, který byl udělen jako vysoká pocta,“ připomíná mluvčí.

Vyjádřit soustrast s úmrtím Václava Havla mohou lidé také v Opavě. První z nich už tak učinili ve Slezském divadle, kde je umístěna kondolenční kniha. Podle pracovnice divadla Táni Mládkové tam bude k dispozici až do dne pohřbu.

Vzpomíná se i v heřmanické věznici

Na zesnulého Václava Havla si dnes při pietě ve vězeňské kapli vzpomenou i odsouzení z Ostravy-Heřmanic, kde byl někdejší disident v 80. letech vězněn.
V cele, kde Václav Havel pobýval, je v současnosti šest odsouzených, jeden z nich se dokonce jmenuje Václav. O tom, že je v cele, kde byl vězněn i bývalý prezident, nevěděl, a zpráva o smrti Václava Havla ho zasáhla.

„Věděl jsem, že byl ve vězení, ale že seděl zrovna tady, to jsem nevěděl. Uměl se ztotožnit s obyčejnými lidmi a byl to výjimečný člověk, na kterého fakticky Česká republika může být pyšná,“ dodává pan Václav.

S Václavem Havlem je v Ostravě kromě heřmanické věznice spojen také třeba Dům kultury Akord v Zábřehu. Kulturní dům před lety patřil Nové huti a bývalý prezident tam měl v červnu roku 1969 vystoupit. Událost dokumentuje jediná dochovaná fotografie v tamním archivu.

„Protože budova byla obsazená Lidovými milicemi, tak Václav Havel vystoupil a hovořil - podle té fotografie byl tady opravdu hodně velký dav lidí, který mu naslouchal. Vystupoval vedle budovy - říkáme tomu U popelnic - a bylo to jeho poslední veřejné vystoupení, pak se vlastně na 19 let odmlčel. Takže to považujeme za takový bonbónek v historii našeho domu kultury,“ řekla nám už dříve současná ředitelka instituce Darina Daňková.

Pietní vzpomínka v centru Ostravy

Osobnost Václava Havla si Ostravané připomenou dnes v podvečer. Pietní vzpomínka začne v 18:00 na Masarykově náměstí. Jak dodává občanský aktivista Jiří Hruška, půjde o krátké a důstojné setkání.

„Program je velice stručný. My bychom rádi, aby tam zazněly nějaké písničky, které reprezentují celou éru a působení Václava Havla, a samozřejmě aby tam zazněla taky hymna. S tím, že lidé tam budou mít prostě možnost dát svíčky, vyvěsit nějaké fotografie, tak jako to ostatně spontánně všichni dělají v různých městech republiky,“ doplňuje Hruška.

Bývalý prezident, dramatik a disident Václav Havel zemřel v neděli ráno ve spánku ve věku 75 let. V poslední době ho trápily zdravotní problémy. Minulý týden se ještě setkal v Praze se svým starým přítelem, tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

autoři: ada , tif , mik , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu