Lidé přišli na Letnou i s vědomím toho, že demonstrace nebude mít reálný dopad, míní komentátor Hartman

24. červen 2019

Více než 250 tisíc lidí v neděli podle organizátorů zaplnilo pražskou Letenskou pláň. Na akci pořádané spolkem Milion chvilek pro demonstraci lidé požadovali demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) a nezávislost justice.

„Organizátoři ani víc čekat nemohli. Lidí bylo dost, přišli v době začínajícího léta při pěkném počasí a sjeli se z celé republiky, aby vyjádřili svůj názor – i s vědomím toho, že jejich názor sice zazní, ale nebude mít reálný dopad v tom smyslu, že by Babiš odstoupil,“ shrnuje komentátor Petr Hartman.

HLASUJTE: Může čtvrtmilionová demonstrace změnit politickou situaci v zemi?

Přední řady byly zaplněné už hodinu před začátkem demonstrace

V neděli se konala největší tuzemská demonstrace od roku 1989. Přišlo na ni podle mobilního operátora přes 258 000 lidí

Premiér tvrdí, že nerozumí tomu, proč proti němu lidé protestují. „Chápu, že to říká, protože těžko se proti tomu argumentuje. On říká, že ti lidé jsou manipulováni – ale jak mohou být manipulováni fakty, tedy že je Andrej Babiš trestně stíhaný, čeká se na jeho obvinění a do Česka přišly předběžné výsledky auditu, podle kterých není vyřešen jeho střet zájmů,“ upozorňuje komentátor Českého rozhlasu.

Předseda vlády státu Izrael Benjamin Netanjahu je na návštěvě Prahy.

Zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii na demonstraci oznámili, že nemají v úmyslu jít do politiky – energii protestujících prý mají využít opoziční strany. Hartman ale poukazuje na to, že na Letnou přišli lidé různých politických názorů, jak bylo patrné z transparentů i projevů řečníků.

Hartman odmítá i kritiku demonstrací, že jejich účastníci prý nerespektují výsledky demokratických voleb.

Na žádné demonstraci jsem neslyšel nic o tom, že by hnutí ANO nemělo mít v čele vlády svého člověka. O tom nebyla ani zmínka.
Petr Hartman

Opozici chybí lídr

„Politika není matematika. Organizátor demonstrací Mikuláš Minář to v poslední době pojal jako závod o čísla, ale ta nerozhodují,“ podotýká komentátor Petr Holec ze serveru Info.cz. Andrej Babiš je podle něj na vrcholu moci a ve volbách druhá ODS nemá ani třetinu poslanců ANO.

Opozice podle Holce není schopná Babišovi čelit a potřebuje, aby se objevil nový charismatický lídr. Reálnou variantou není ani to, že by ČSSD odešla z vlády. V opozici by se prý ztratila, protože nemá charismatického lídra ani silné a emotivní téma – na rozdíl od Pirátů nebo SPD.

ČSSD byla zvyklá na opoziční kritiku ODS z levicových pozic, ale pravolevé rozdělení politického spektra dávno neplatí.
Petr Holec

Podle ředitele Sociologického ústavu AV ČR Tomáše Kosteleckého protestující na Letné spojovalo hlavně to, že nechtějí Andreje Babiše v čele vlády. Na demonstrace prý chodí především mladší lidé, platí ale, že čím je shromáždění větší, tím zahrne i více věkových skupin.

Organizátoři demonstrací se musí naučit myslet politicky a ubezpečit lidi v nouzi, říká Rychlíková

Demonstrace na pražské Letné

Čtvrt milionu lidí dorazilo podle organizátorů v neděli na pražskou Letnou demonstrovat proti vládě Andreje Babiše (ANO). Pořádající spolek Milion chvilek pro demokracii kvůli obavám o nezávislost justice požaduje rezignaci ministryně spravedlnosti Marie Benešové i premiéra.

„Pro nás sociology je překvapivé, jak ty demonstrace narůstají. Prvotní impulz byla výměna na postu ministra spravedlnosti, ale proč je těch lidí stále víc, není úplně jasné,“ přiznává Kostelecký. Zdůrazňuje ale, že podpora Andreje Babiše a hnutí ANO se příliš nemění.

Podle Hartmana se premiér cynicky zaměřil na seniory a některé profese, kterým zvyšuje důchody a platy:

„Ti lidé nejsou nespokojení. Části z nich možná také vadí, že v čele vlády je člověk s těmito problémy, ale oni to hodnotí z pohledu svého života a toho, že tradiční demokratické strany důchody zvyšovaly o pár desítek korun. A někteří mají obavy z toho, že kdyby Babiš skončil, tak se jim důchody zase sníží,“ uzavírá komentátor.

Hosty speciálu byli:

Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu
Petr Holec, komentátor Info.cz
Tomáš Kostelecký, ředitel Sociologického ústavu Akademie věd ČR

Spustit audio

Související