Lidé na dně nepotřebují najíst. Potřebují si na jídlo vydělat, říká zakladatel Projektu Šance

10. prosinec 2014

Žili na ulici, za sebou mají zkušenost s domácím násilím, alkoholem i drogami. Mají stále ještě šanci na „normální“ život? László Sümegh, zakladatel a koordinátor Projektu Šance, je přesvědčen, že ano. „Prvním krokem je získat jejich důvěru, mít zájem,“ popisuje, jak s lidmi, kteří si sáhli na dno, pracuje.

„Když je někdo v nouzi, není uměním dát mu najíst. Ale naučit ho si na jídlo vydělat,“ shrnuje László Sümegh, jakým krédem se jeho Projekt Šance řídí. A že je něco takového během na dlouhou trať, není překvapivé. „Musíte mít trpělivost a nesmíte brát lidem jejich sny!“


Projekt Šance sídlí v Moskevské ulici v Praze. Kromě výuky sociálních návyků nabízí i potravinový a pitný program a pomoc s hledáním práce.

Projekt Šance učí své klienty základním sociálním návykům. „Právě sociální návyky bohužel nemají, proto jsou v životě neúspěšní. U nás se učí hospodařit s penězi a pracovat,“ shrnuje László Sümegh. „Učí se někam pravidelně chodit, přijmout řád, poslouchat vedoucího a snášet se s ostatními.“

Jedním z klientů Projektu Šance je i 23letý Robin. Jaký byl jeho životní příběh a jak konkrétně mu pomohl Projekt Šance? I na to se Zuzana Burešová během rozhovoru zeptala.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio