Lída Rakušanová: Politické zemětřesení na bavorský způsob

15. říjen 2018

Stalo se to, co předpovídaly všechny prognózy: bavorská Křesťanskosociální unie ztratila v nedělních volbách v bavorském zemském parlamentu absolutní většinu.

A ačkoli i tak nad všemi ostatními stranami s více než 37 procenty suverénně zvítězila, je to její nejhorší výsledek za víc než 50 let. Populistické manévry, kterými se šéf strany Horst Seehofer a předseda bavorské vlády Markus Söder snažili v letošním roce zahánět přízrak sílící krajně pravicové Alternativy pro Německo, tedy u voličů očividně nezabraly.

Lída Rakušanová: Bavorsko před volebním zemětřesením

Zleva Markus Söder a Horst Seehofer na sjezdu CSU v Ingolstadtu

Pokud jde o výsledek nedělních voleb do Bavorského zemského sněmu je předem jasná především jedna věc: bavorská křesťanskosociální unie se rozloučí s absolutní většinou, na kterou byla po desetiletí zvyklá.

Což ovšem, jak se v neděli jasně ukázalo, vůbec neznamená, že by tradiční voliči CSU museli nutně přeběhnout zrovna k AfD. Mají totiž i daleko schůdnější alternativu, a sice stranu Svobodných voličů. A právě ta v nedělních volbách zabodovala, když dosáhla s 11 a půl procenty na třetí místo.

Doposud byly totiž její výsledky v zemských volbách většinou jednociferné. Jde o stranu, vzešlou z komunálního prostředí, kterou Hubert Aiwanger z Dolního Bavorska dovedl v roce 2008 až do bavorského parlamentu, protože se mu CSU, k jejímuž programu inklinoval, údajně zdála už moc arogantní. 

Stejně jako CSU je i strana Svobodných voličů konzervativní, zacílená na domov a na pěstování místních tradic a dialektů. Ani v oblasti uprchlické politiky není mezi oběma stranami takřka žádný rozdíl.

Vysoká účast voličů překvapila

Petr Holub: Ve stopách uprchlíků. Historie kráčí Bavorskem

Bavorský premiér Markus Söder

Jak dlouho to ještě může fungovat? Tak se od 70. let minulého století ptal každý, kdo sledoval bavorskou politiku.

Svobodní voliči chtějí rovněž omezit přistěhovalectví rodinných příslušníků, urychlit azylová řízení a rychleji vyhostit migranty, pokud nedostanou v Německu azyl. Oproti CSU jsou Svobodní voliči snad jen o poznání víc sociální: prosazují například, aby byly školky zdarma a aby se víc podporovala výstavba sociálního bydlení. A jsou i proti rozšíření mnichovského letiště o další startovací dráhu.

Co do ideového zaměření, představuje tato strana pro CSU rozhodně toho nejpřirozenějšího koaličního partnera. Dohromady dají teď tato dvě konzervativní uskupení ve dvou set pěti členném bavorském parlamentu 112 křesel. Tedy pohodlnou většinu. Což bude v praxi znamenat, že se toho v Bavorsku co do politické orientace zas až tolik nezmění. Údajnému zemětřesení navzdory.

Robert Schuster: Dilemata bavorského premiéra

Bavorský premiér Markus Söder

V největší německé spolkové zemi, v Bavorsku, se schyluje v říjnu ke klíčovým volbám.

Nepřímý vítěz současných voleb, totiž bavorská strana Zelených, která skončila s téměř 18 procenty druhá, a polepšila si tím oproti minulým volbám o skoro deset procent, bude muset do opozice. A s ní i populistická AfD, která v loňských volbách do spolkového sněmu dosáhla v Bavorsku na téměř 12 a půl procenta, ale tentokrát obdržela s 10,2 procenty naopak o víc než dvě procenta méně.

Zbývá dodat, že i v Bavorsku pokračoval v neděli smutný příběh německé sociální demokracie, se kterou to jde setrvale s kopce. Její výsledek nedosáhl ani 10 procent. Šestá politická strana, zvolená do bavorského parlamentu, jsou Svobodní demokraté, kteří těsně překročili pětiprocentní hranici. Dodat je třeba, že asi největším překvapením nedělních voleb byla vysoká účast voličů: 72,4 procent. Což je o skoro deset procent víc než před pěti lety.

Lída Rakušanová

Bídné výsledky Křesťanskosociální unie a sociální demokracie v Bavorsku se pochopitelně nemohou neprojevit ve vládní koalici na spolkové úrovni. Pokud si začnou její představitelé vyřizovat mezi sebou účty a svalovat vinu jeden na druhého, bude hůř. Na druhou stranu je zřejmé, že tvářit se, jako by se nic nedělo, by bylo pro veřejnost frustrující ještě víc.

Spustit audio