Libyjského premiéra zadrželi ozbrojenci. Propustili ho po několika hodinách

10. říjen 2013

Libyjského premiéra Alího Zejdána zadrželi ozbrojenci. K akci se později přihlásila skupina bývalých rebelů známá pod názvem Operační vedení libyjských revolucionářů. Ta Zejdána přepadla v hotelu v libyjském hlavním městě Tripolisu. Po několika hodinách ho propustila na svobodu, uvedla státní agentura.

Situace byla nepřehledná, původně se mluvilo o únosu. Bývalí rebelové, kteří Zejdána zadrželi, pracují podle agentury Reuters pro ministerstvo vnitra a mají na starost bezpečnost libyjské metropole.

Zejdán měl být zadržován na jednom z kriminalistických oddělení libyjského ministerstva vnitra. Ozbrojenci akci zdůvodnili rolí libyjské vlády při nedávném zadržení člena vedení Al-Káidy, abú Anase Libího, kterého v Tripolisu zatklo americké komando.

Podle Břetislava Turečka z Metropolitní univerzity Praha, který donedávna působil jako blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu, je dnešní událost jen špička ledovce toho, co se v Libyi děje.

„To znamená naprosto rozvrácený stát, kterému Západ věnuje pozornost až v případě takovýchto extrémních incidentů. Dění v Egyptě už libyjský vývoj totiž přebilo. Faktem je, několik regionů Libye vyhlásilo v podstatě nezávislost na centrální vládě. Země je v naprostém chaosu,“ dodává Tureček.

Šéf přechodné libyjské vlády je umírněný politik, který má podporu nejsilnější libyjské strany - Aliance národních sil. Zejdán tento týden vyzval Západ k pomoci v boji proti kmenovým militantům a radikálním islamistům, kteří ovládají části Libye.

Na jaře obléhali premiérův úřad členové povstaleckých skupin, které v roce 2011 bojovaly proti diktátorovi Muammaru Kaddáfímu.

autoři: jim , pan
Spustit audio