Libí se mi, když akce mají svoje jídlo, říká šéfkuchař Pohlreich. Na Primátorkách připravuje šunku s křenem
Legendární Primátorky vrcholí. Akce se už počtvrté profesionálně účastní i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který byl osloven, aby vymyslel takzvaný signature dish, tedy něco jako jahody se šlehačkou na Wimbledonu. „Dostal jsem požadavek, jestli dokážu vymyslet něco pro Primátorky. Pražská šunka je jedna z mála vysloveně českých věcí, tak jsem si říkal, že šunka s křenem je správná kombinace, která by tady mohla být. A zdá se, že to funguje,“ říká.
V čem je pražská šunka specifická?
Čtěte také
Je to technologický postup, stejně jako plzeňské pivo. Pražská šunka je typicky vařená, nakládaná. Tak jak to má správně být.
Je to oblíbený pokrm na svatbách?
Bývalo to vždycky tak, šunková rolka s křenovou šlehačkou. Nikdo nic lepšího neuměl, teď kuchaři umějí spoustu lepších věcí, ale tahle věc zůstává pořád stejně dobrá. Jak kuchařsky stárnu, tak mám jídla rád co nejjednodušší. A tohle je třísložková věc – křen, šunka, šlehačka. Chuťový profil je nezaměnitelný a skvělý.
Jak na vás působí atmosféra Primátorek?
Mám strašně rád sporty, které se odehrávají u vody. Myslím si, že okolo vody jsou super lidé. Jak sport je poctivý a musíte si to odmakat, tak lidé, kteří přestali veslovat, tak si nesou vlastnosti s sebou. Dobře se mi s nimi povídá a je mi tady hezky.
Související
-
Zdeněk Pohlreich: Gastronomie nabrala za posledních pět let švunk
Rozhovor se kuchařem Zdeňkem Pohlreichem nejenom o české a zahraniční gastronomii.
-
Žádné knedlo vepřo zelo? Žádný problém! Na EXPO se představuje česká kuchyně, zájem je hlavně o pivo
Na Světové výstavě EXPO se kromě moderních technologií představuje i česká kuchyně. Jak se vaří česká jídla na poušti?
-
Sladká i slaná, výrazná i neurčitá, přesto specialita. Nejlepší finské lohikeitto vaří Egypťan
Jednou ze finských specialit je lososová polévka. Nedává se do ní nic špatného. Brambory, smetana, losos a kopr, to jsou čtyři klíčové ingredience pochoutky lohikeitto.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.