Liberecké děti se spojily s ruskými kosmonauty na ISS

24. červenec 2018

Liberec se poprvé v historii spojil s vesmírem. Stalo se tak na dětském táboře, který uspořádala Česká kosmická kancelář ve spolupráci s ruskou agenturou Roskosmos. Jeden den desítky dětí usedly před velké plátno a živě se spojily s ruskými kosmonauty Mezinárodní vesmírné stanice.

Děti drží v ruce mikrofon, stojí vedle tlumočníka a upírají oči na velké plátno před sebou. Usmívají se na ně dva ruští kosmonauti – Oleg Artemyev a Sergej Prokopjev – oblečení do červené a modré kombinézy s nášivkami planetek.

Kosmická škola se Sergejem Avdějevem dnes začala na liberecké univerzitě

Ilustrační foto

Letní kosmická škola premiérově začala dnes, 14. července, na Technické univerzitě v Liberci. Týdenní tábor absolvuje zhruba 40 dětí ve věku od 12 do 16 let.

V místnosti, která se podobá servrovně – je v ní spousta počítačů, tlačítek a kabelů – právě kosmonauti předvádějí, co je to stav beztíže. Jeden z nich pouští z ruky fotbalový míč a ten pluje pomalu vzduchem.

Čas přenosu běží naopak rychle. S mezinárodní stanicí se Liberec spojil jen na 15 minut. Ředitel České kosmické kanceláře Milan Halousek dohlíží na celý přenos a má radost z toho, že obraz i zvuk jsou naprosto čisté a zpoždění signálu je minimální. Kosmonauti odpovídají na otázky jen zhruba čtyři vteřiny poté, co jim je děti položí.

Tábor pro budoucí kosmonauty

Videokonference s Mezinárodní vesmírnou stanicí je vyvrcholením vůbec první Letní kosmické školy. Jedenáctiletý Tomáš na ni přijel z Třeboně. „Vyráběli jsme záchranný systém do raket. To je taková páska, která se vysune a brzdí dopad,“ popisuje a je vidět, že program tábora ho moc bavil.

Letní kosmická škola
Týdenní tábor absolvovalo zhruba 40 dětí ve věku od 12 do 16 let. Program tábora tvořily workshopy s vesmírnou tematikou. Děti stavěly létající modely raket, setkaly se s někdejším rekordmanem v délce pobytu ve vesmíru a mohly se zapojit do soutěže, jejíž výherci absolvují exkurzi do Hvězdného městečka v Rusku.

Sergej Avdějev, který na oběžné dráze pobyl celkem 747 dní a do roku 2005 držel světový rekord v době strávené ve vesmíru.

Papež František hovoří s posádkou Mezinárodní vesmírné stanice

Česká kosmická kancelář uspořádala tábor ze stejného důvodu, ze kterého nabízí pravidelně Kosmickou akademii pro školáky nebo přednášky v hvězdárnách. „Snažíme se najít děti, které by kosmonautika a věda jako taková zajímala, a pomoci jim dostat se až na tu nejvyšší úroveň,“ říká Milan Halousek.

Letní kosmická škola se podle dětí i lektorů vydařila, a tak ji bude Česká kosmická kancelář chtít příští rok uspořádat znovu.

Spustit audio