Liberecká botanická zahrada vystavuje sbírku unikátních orchidejí v plném květu

Desítky vzácných orchidejí kvetou právě teď v liberecké botanické zahradě. Zima je totiž jejich hlavní sezónou. Nejstarší botanická zahrada v České republice jim věnovala speciální výstavu. Všechny orchideje jsou ale kvůli mikroklimatu zamčené v prosklených vitrínách.

S ředitelem botanické zahrady Miloslavem Studničkou stojíme před vitrínou, která má jasný název – Orchideje, výběr pro znalce. Některé přitom nevypadají jako orchideje, jsou to totiž rostliny mnoha tváří.

„Gongor je řada druhů, každý voní jinak a všechny mají bizarní květy – květenství, které se podobá nějakému luxusnímu lustru. A každý ten kvítek se na vás dívá očičkem,“ vysvětluje ředitel zahrady důvody, proč je pěstování orchidejí lákavé.


Více než 120 kvetoucích orchidejí bude v Botanické zahradě Liberec k vidění do konce března

Jedna ze zaměstnankyň zrovna přivezla malý vozíček plný krásný orchidejí, které vystřídají ty, které už nejsou v perfektním stavu.

Zastavili jsme se u dalších z vitrín, kde jsou orchideje u země zcela bezlisté, a přitom mají nádherná květenství. Jsou to nejhezčí orchideje z rodu Calanthe, záplava květů je opravdu překrásná. „Je to rostlina z monzunových oblastí, a kvete na prahu doby dešťů,“ vysvětluje.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio