Lhůta končí. Lidé mají poslední možnost podat elektronické daňové přiznání

2. květen 2023 09:44

Lidé mají poslední den na podání elektronického přiznání k dani z příjmů za loňský rok. Stejný termín platí i pro firmy. Zároveň musí do úterý daně také zaplatit, a to buď převodem na účet, nebo osobně na pokladnách finančního úřadu.

Elektronické daňové přiznání mohou lidé podávat přes datovou schránku nebo přes portál Moje daně. Mohou použít také e-mail.

„S uznávaným elektronickým podpisem. Nebo také bez něj s tím, že toto podání doloží buďto osobně nebo v písemné formě do pěti dnů finančnímu úřadu, a potvrdí tak, že to nepodepsané elektronické podání je platné,“ říká pro Český rozhlas Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Pokud lidé daňové přiznání nepodají, hrozí jim pokuta až půl milionu korun. „Kdo má povinnost podat daňové přiznání a podá ho pozdě, tomu se počítá pokuta z výše daňové povinnosti,“ upozorňuje Ivanco.

„Je to půl promile za každý den prodlení. Avšak tato pokuta nemůže přesáhnout pět procent z daňové povinnosti. U vysokopříjmových zaměstnanců, kteří v průběhu roku odváděli zálohy na dani prostřednictvím svých zaměstnavatelů, to může být docela dost,“ dodává.

Ti, kteří využívají služeb daňových poradců, mají čas přiznání odevzdat až do 3. července. Termín pro podání přiznání v papírové podobě uplynul před měsícem.

autor: Josefína Folprechtová | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio