Lex TVN? Kaczyński se snaží dostat pod kontrolu všechna polská média, přibližuje publicista Janyška

V desítkách polských měst o víkendu lidé demonstrovali za nezávislost médií. Proti komu je namířena novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, kterou těsně prosadila vládní koalice? A co všechno vláda vedená stranou Právo a spravedlnost riskuje? Hostem Vladimíra Kroce je bývalý diplomat, nyní komentátor a publicista Petr Janyška.

Polský Sejm těsnou většinou odhlasoval zákon, který má zlikvidovat jedinou nezávislou televizní stanici TVN kritickou vůči vládě. Proč?

Čtěte také

Protože Jaroslaw Kaczyński, skutečný vládce Polska, a jeho vládní strana PiS už nějakou dobu dělají všechno pro to, aby dostali pod svou kontrolu všechna polská média. Když říkám všechna, tak myslím jak veřejnoprávní, tak soukromá. U veřejnoprávních se jim to podařilo, veřejnoprávní televize TVP a rozhlas jsou dnes vyloženě propagandistickým nástrojem vlády a vládní strany.

V Polsku slyšíte běžně hlasy, že jejich zpravodajství je horší, než bylo za komunismu. Spousta lidí je přestalo poslouchat. Ale mají to v rukou, vyměnili tam veškeré vedení, valnou většinu zahraničních zpravodajů, ředitelů, šéfredaktorů. Potom se začali pouštět do soukromých médií… Poslední síla, která odolává Kaczyńskému, je soukromá televize TVN.

Je to tedy bez nadsázky lex TVN, tedy zákon namířený proti jedinému médiu?

Zákon se tváří, že je velmi obecný a mluví se tam i o jiných věcech, třeba o jmenování ředitele veřejnoprávní televize. Ale každý ví, že to je jen záminka a že skutečným záměrem zákona je jediná věc – zlikvidovat soukromou televizi TVN. Proto se o tom všude v Polsku píše jako o lex TVN.

Protest proti zákonu vyjádřily všechny polské zaměstnavatelské a podnikatelské organizace. Teď jde o to, jestli ho podepíše prezident Andrzej Duda. Co odhadujete?

Čtěte také

Je to poslední záchrana, aby zákon neprošel, ale nedovedu říct, jak to dopadne. Osobně si myslím, že prezident Duda ho podepíše, protože závisí vyloženě na libovůli Jaroslawa Kaczyńského a za celou dobu svého prezidentování mu prakticky všechno podepsal. Byly asi dva případy, kdy ne, ale jakmile byl zákon jemně modifikován, nakonec také podepsal. Kdyby to teď neudělal, tak by to byla veliká vzpoura proti Kaczyńskému. A situace v Polsku tomu teď nenasvědčuje.

Je Polsko ještě demokratickou zemí?

Tyto otázky padaly údajně nedávno v americkém Senátu, když se tam prezentoval nový americký velvyslanec, který byl měl přijet do Polska. Ale už rok tam Američané žádného velvyslance nemají a otázka je, kdy tam přijede. Tyto otázky kladli jak republikánští, tak demokratičtí senátoři.

V jedné velmi závažné věci v souvislosti se zákonem o televizi TVN Kaczyński Polsku neobyčejně škodí, a to jsou vztahy se Spojenými státy. Polsko, které má každou chvíli konflikt s EU, je velmi orientováno na Spojené státy. Pro svoji bezpečnost a klid s nimi potřebuje mít dobré vztahy. Polská vláda ale udělala několik velkých faux pas, například bazírovali na Trumpovi – a stále se tváří, že je více orientovaná na trumpovce. Doufají, že Bidena přežijí a že se za rok změní poměry v americkém Kongresu ve prospěch konzervativců.

autoři: Vladimír Kroc , prh

Související