Levnější benzin na léto. Tankování se vyplatí i v Rakousku

Skoro polovina Čechů, kteří letos vyrážejí na dovolenou do zahraničí, pojede autem. A právě řidiči při tankování v následujících týdnech ušetří. Ceny pohonných hmot totiž jdou výrazně dolů.

Cena benzinu se na některých pumpách dostala i pod 28 korun za jeden litr. Nafta je dokonce ještě levnější – řidiči za ní zaplatí i necelých 26 korun.

V následujícím týdnu pohonné hmoty ještě zlevní. Důvodů je několik. V posledním měsíci totiž koruna oproti dolaru výrazně posiluje. V současnosti se americký dolar obchoduje zhruba za 23 korun a deset haléřů.

„Cena pohonných hmot v České republice se stanovuje podle mezinárodních cen ropy a pohonných hmot, které jsou stanovené v dolarech. Výměnný kurz mezi korunou a dolarem je teď pro motoristy příznivý, v důsledku toho budou pohonné hmoty zlevňovat asi o 10 až 15 haléřů,“ vysvětluje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Další zlevňování?

Navíc padají i ceny americké ropy – dostaly se hluboko pod 50 dolarů za barel. I to bude mít vliv na další zlevňování pohonných hmot na českých čerpacích stanicích. Podle odhadů analytiků by tak v následujícím týdnu mohl benzin zlevnit v průměru až o 30 haléřů za litr.

Česká republika patří – co se cen pohonných hmot týče – k nejlevnějším státům v Evropě. Kde mají podobné ceny za benzin a ve kterých dalších evropských zemích se vyplatí natankovat, se dočtete ve zprávách iROZHLAS.cz.

autor: zus
Spustit audio