Levná ruská ropa je pro Asii lákadlo navzdory sankcím. Embargo porušují i země, které je hlasitě podporují

Stále více zemí porušuje ekonomické sankce, které Západ uvalil na Rusko za jeho agresi na Ukrajinu. Jsou mezi nimi dokonce státy, které samy tyto sankce schválily. Podle amerického ministerstva zahraničí se tak děje hlavně při obchodování s ruskou ropou. Které země embargo porušují a jaké jsou pro to důkazy?

Investigativní reportéři japonského ekonomického server pomocí údajů ze satelitů zjistili, že od 25. února, kdy válka na Ukrajině začala, do 18. dubna, opustilo ruské přístavy celkem 380 tankerů s ropou. Třetina z nich směřovala do Asie – hlavně do Japonska, Jižní Koreji, Číny nebo do Malajsie. Právě Tokio a Soul jsou přitom při uvalování dalších a dalších sankcí na Rusko v celé Asii těmi nejaktivnějšími.

Deník také cituje indické nákupčí na mezinárodní burze v Singapuru, podle nichž je cena zlevněné ruské ropy tak atraktivní, že prý nelze nenakoupit.

Dvojice tankerů před přístavem Nachodka v Japonském moři, východně od Vladivostoku v Rusku. (ilustrační foto)

Spojené státy americké už také naznačily, že se jim nelíbí, že servisní společnosti na velkých mezinárodních letištích v Istanbulu, Pekingu, ale také třeba v Dillí nebo v Dubaji stále poskytují své služby ruské letecké společnosti Aeroflot.

Indie jako tichý partner Moskvy?

Od prvních dnů ruské invaze na Ukrajinu se ke konfliktu velmi zdrženlivě staví Indie. Teď přidala další velmi kontroverzní krok, když v OSN nehlasovala o rezoluci, která později odsoudila vpád ruské armády na Ukrajinu. Indie také dál nakupuje zlevněnou ruskou ropu i ruské zbraně.

Čtěte také

V posledních dnech pobouřila hlavně Japonsko, které posílá na Ukrajinu velkokapacitní letadlo s humanitární pomocí. Tento stroj plánoval mezipřistání právě v Indii, aby náklad doplnil ještě o některé další humanitární položky z indických skladů OSN, a poté s nimi měl odletět do Polska a do Rumunska.

Indie ovšem odmítla tomuto japonskému letadlu udělit povolení k přeletu i mezipřistání a existuje vážné podezření, že se tak stalo po intervenci Moskvy. Indická strana ovšem tvrdí, že jde o čistě logistické provozní problémy.

autoři: David Jakš , Jiří Chum , and
Spustit audio

Související