Lety mezi Prahou a Berlínem jsou kvůli stávce v Německu zrušené. Protest potrvá do středy

13. březen 2017

Pozemní personál berlínských letišť Tegel a Schönefeld opět stávkuje za zvýšení mezd. Aerolinky jen v pondělí zrušily šest spojů z Prahy a zpět. Protest je plánovaný až do středečního rána, původně měl přitom trvat jen do úterý.

„Na pondělí jsou zrušeny všechny lety mezi Prahou a Berlínem a na úterý ranní odlet z Prahy v 6.20,“ řekla Janoušková Radiožurnálu ještě před tím, než odbory ohlásily prodloužení stávky.

Pozemní personál berlínských letišť Tegel a Schönefeld stávkuje za zvýšení mezd. Stávka začala v pondělí ve 04.00 SEČ a skončit původně měla v úterý kolem 05.00 SEČ. Podle nových informací ale potrvá až do středečního rána.

Mluvčí berlínských letišť uvedl, že protest si celkově vyžádal zrušení zhruba 650 letů. Vyzval pasažéry, aby se před cestou u svých aerolinek informovali ohledně aktuálního stavu letu.

Odborový svaz Verdi se pomocí stávek snaží prosadit zvýšení mezd pro zhruba 2000 zaměstnanců pozemního personálu na 12 eur (324 korun) na hodinu ze současných zhruba 11 eur (297 korun) na hodinu, a to v rámci jednoleté kolektivní smlouvy.

Předchozí 25hodinová stávka pozemního personálu skončila v sobotu ráno. Kvůli tomuto protestu bylo zrušeno téměř 700 letů, včetně čtyř spojů mezi Berlínem a Prahou.

autor: kso | zdroj: ČTK
Spustit audio