Letušky a stevardi v ČSA vyhlásili stávku. Tři dny nebudou létat

24. srpen 2015

Letušky a stevardi v ČSA vyhlásili třídenní stávku, která začne ve středu ve středu 26. srpna v 00.01 hodin a skončí v pátek minutu před půlnocí. Stávku vyhlásila Odborová organizace posádek letadel. Vadí jí, že ČSA v únoru snížila platy palubního personálu. Část peněz chce zpátky.

„Stávka rozhodně není jenom nějaká deklaratorní. Plánujeme zastavit provoz,“ řekla předsedkyně odborů Petra Posová Českému rozhlasu. Kolika lidí se stávka dotkne, zatím nedokáže odhadnout.

„Máme mandát od členské základny, od našich kolegů, kteří se během hlasování mohli vyjádřit, jestli s vyhlášením stávky souhlasí, nebo nesouhlasí. To ale ještě neznamená, že ti, kteří hlasovali pro stávku, do ní skutečně vstoupí,“ vysvětlila.

Podle ní hlasovalo 211 lidí a z toho 200 lidí se vyjádřilo pro stávku. Období dovolených si ale podle Posové odbory nevybraly záměrně.

„S vedením vyjednáváme od října loňského roku a v posledních dnech nám došlo, že bychom takhle mohli vyjednávat ještě dalších 11 měsíců. Vedení ČSA se zabetonovalo na svých pozicích a nechtějí přistoupit na kompromis,“ uvedla Posová.

Stevardům nejde pouze o peníze, ale také o důstojné podmínky. „Nedá se úplně říct, že by nám šlo jen o peníze. V nadsázce se dá říct, že nám jde také o naše bytí a nebytí tady, o důstojné pracovní a platové podmínky. V zásadě se snažíme domoci toho, aby se nám alespoň malá část z těch 40 procent, které nám v průměru byly vedením v únoru vzaty z platů, vrátila zpátky,“ řekla Posová.

'Přistoupíme na kompromis'

Jaká částka by pro letušky a stevardy byla dostačující na to, aby stávku odvolali, ale neřekla: „Jsme ochotni přistoupit na jakýkoliv kompromis, který ale bude skutečně kompromisem.“


Po dobu stávky, která začne ve středu v 00.01 a skončí v pátek minutu před půlnocí, nebudou stávkující letušky a stevardi ČSA na palubě letadel.

Stávkovou pohotovost si letušky a stevardi odsouhlasili už na konci července. Třeba piloti ale už dřív ohlásili, že se k protestům nepřipojí. Po dobu stávky nebudou stávkující na palubě letadel.

Podle mluvčího ČSA Daniela Šabíka je protestní akce nelegální. Firma se o plánu dozvěděla ve čtvrtek pozdě večer. „Výbor OOPL svým vystupováním kontinuálně poškozuje společnost. Toto není nic jiného než další snaha co nejvíce uškodit ČSA," uvedl pro server iDnes.

Stevardi podle Posové ale pracují v poslední době téměř dvojnásobně a zaslouží si lepší podmínky. „Tam, kde se dříve létalo třeba v počtu pěti stevardů, dnes létají tři. Jsou zde i nápady od vedení, že by na některých letadlech létal i jeden. Uklízíme na těch destinacích, děláme spoustu práce navíc a nevidíme ten výsledek,“ doplnila Petra Posová.

Mluvčí Šabík řekl, že má dopravce připravená taková opatření, aby protest neovlivnil provoz jeho linek.

Mzdy letušek a stevardů

Podle Českých aerolinií průměrná hrubá mzda letušek klesla ze 43 845 Kč v období mezi únorem až květnem 2014 na 31 985 korun v letošním únoru až květnu.

„K tomu je třeba započítat kapesné a stravné, které letos v květnu činilo 11 tisíc korun," uvedl dříve mluvčí ČSA Daniel Šabík. Hrubá mzda vedoucí kabiny ve stejném období letošního roku byla podle něj v průměru 39 591 Kč.

České aerolinie loni snížily ztrátu na 631 milionů korun z předchozí téměř miliardy korun při 6,5procentním snížení tržeb na 9,5 miliardy korun.

Stát v dopravci drží necelých 20 procent akcií, většinu mají korejská společnost Korean Air, 44 procent, a soukromá letecká společnost Travel Service 34 procent. Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna. ČSA zaměstnávají méně než 700 lidí.

ČSA - České aerolinie
autor: vok
Spustit audio