Letošní zima byla pro krajské silničáře dražší, náklady mají vyšší než loni o zhruba 30 miliónů

14. březen 2019 09:05

Letošní zima stojí silničáře víc, než ta uplynulá - pokud jde o údržbu krajských komunikací v Královéhradeckém kraji, jde o desítky miliónů korun. Nejhorší byl v tomhle směru leden, o dramatická a rekordní čísla ale nešlo. 

Na Rychnovsku udržují silničáři 650 kilometrů komunikací. Pomáhá jim i takzvaný autogrédr

Na Rychnovsku udržují v zimě silničáři na 650 kilometrů komunikací

Změny počasí nebo popadané stromy a větve. I s tím musí počítat při práci silničáři. Jen na Rychnovsku udržují zhruba 650 kilometrů komunikací druhých a třetích tříd. Ve vyšších partiích Orlických hor jim pak údržbu, kromě počasí, často stěžují i někteří neukáznění řidiči. 

Nárůst nákladů spočítaných zatím do konce února je vyšší ve srovnání s loňským rokem přibližně o 30 miliónů korun.

Podle ředitele Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiřího Brandejse se na tom nejvíc podepsaly podmínky v lednu.
„Loni leden stál na krajských komunikací 47 milionů korun a letos 87."

V letošní zimě zatím silničáři vysypali 21700 tun soli a 9500 tun písku nebo drti

Statistiky se ještě mohou změnit - do zimních měsíců se počítá i březen, který je zatím poměrně teplý. Letošní zima tak pravděpodobně nebude co do nákladů na údržbu rekordní.

Zima se blíží a připravují se na ni i královéhradecké technické služby

A 31. březnem silničářům oficiálně zima skončí, říká Jiří Brandejs.
„Jsou to zákonem dané nějaké lhůty a doby. My musíme mít připravenost a vyjet podle plánu zimní údržby do 31. března. Poté samozřejmě také musíme vyjet, ale časy už nemusí být plněny podle plánu zimní údržby."

Na silnici mezi Jičínem a Hradcem Králové vás čeká komplikace. Opravit se musí most u Hořic

Dopravní komplikace nás i letos určitě neminou (ilustrační foto)

Na komplikaci se musí připravit ti, kteří pojedou po silnici I/35 mezi Hradcem Králové a Jičínem. Od dubna tam silničáři začnou opravovat most u Hořic a nejméně na rok a půl několik set metrů dlouhý úsek uzavřou. Objížďka povede přes samotné město Hořice.

Od začátku dubna se pak silničáři zaměří především na opravy silnic. Fungovat po zimě by znovu měly začít obalovny, které připravují materiál.

Kraj se chystá také na kontrolu stavu silnic, pak teprve rozhodne, co a v jakém pořadí opravit, vysvětluje mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Velčovská.
„Podrobný monitoring stavu silnic po zimě provedeme spolu s Údržbou silnic Královéhradeckého kraje a Správou silnic Královéhradeckého kraje po ukončení zimní sezóny. Některé komunikace jsou ale stále pod vrstvou ujetého sněhu či ledu. Tudíž předpoklad je na konci března či začátek dubna. Na základě tohoto monitoringu bude potom zpracován plán výsprav."

Zatím se dá opravovat jen provizorně

„Průběžně se provádí provizorní opravy největších výtluků a nerovností obalovanou asfaltovou směsí za studena. Za leden na tyto provizorní opravy kraj vynaložil celkem 1 milion a 26 tisíc korun," dodává Sylvie Velčovská další sumu.

Ani tato čísla se ale nijak nevymykají dlouhodobému průměru.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související