Letošní vodácká sezóna zatím není z nejpovedenějších. I vodáky trápí sucho a nízké stavy řek

28. květen 2018 13:25

Počasí zatím vodákům moc nepřeje. V každém kraji včetně Královéhradeckého je několik toků splavných, k přehnanému optimismu ale mají jak vodáci, tak hydrologové daleko. A to nejen na Hradecku  - mluví se třeba o tom, že jedna z nejpopulárnějších českých řek - Vltava, bude nesjízdná zhruba od poloviny července. A jak to tedy vypadá ve východních Čechách?

Hydrologové nechtějí vůbec nic odhadovat. Eugenie Hančarová z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové může ale prozradit aktuální situaci: „Porovnáváme nejčastěji s měsíčními dlouhodobými průměry, takže teď v květnu průtoky na tocích dosahují pouze nějakých 20 až 50 procent toho dlouhodobého květnového průměru."

Pětina průměrného květnového průtoku je opravdu málo. V současnosti svítí pomyslná červená na vodáckém semaforu třeba na Bělé, na horním i středním úseku chybí mezi 20 až 30 centimetry vody k minimálnímu stavu vhodnému pro sjízdnost řeky. Ještě hůř je na tom Bystřice pod Miletínem nebo Cidlina mezi Jičínem a Novým Bydžovem, tam chybí bezmála 40 centimetrů.

Vodáci

Jet se nedá ani na Javorce, na horním nebo středním toku Labe. Horní malé Labe potřebuje pro sjízdnost 50 centimetrů a má 5 centimetrů. Divoká Orlice je aktuálně sjízdná jen na dolním toku z Kostelce nad Orlicí, kde je ale rezerva pouhý 1 centimetr. O něco lepší je to na Tiché Orlici.

Sjízdné úseky popsal Radomír Junek, provozovatel vodáckého kempu Cakle: „Spodní část řeky od nás, tedy Tichá Orlice z Kerhartic do Brandýsa nad Orlicí na Choceň a dolů. Tam se dá jet. Z Letohradu, tam teď míň vody, tam se teď nejezdí."

Jezdit se ale dá jen na plastových lodích, zájemci o jízdu na raftu si musí nechat zajít chuť. Tábořiště si zatím na nezájem stěžovat nemůže. Stejně tak tamní půjčovna lodí. Teď jezdí hodně školy a o víkendu se vydalo na vodu kolem 15 lodí a využívají jej třeba i cyklisté. Vody je podle Radomíra Junka méně než v uplynulých letech. Zájem o půjčovnu lodí ale neklesá.

Vodáci zamkli Lužnici

Provozovatel další z půjčoven Tomáš Kleňha má naopak smůlu. Půjčovna je zaměřená na vodáky, kteří mají zájem o horní tok Úpy. A ten je sjízdný v podstatě jen tehdy, když na horách taje sníh. Zájem o dolní tok Úpy moc velký není: „Tam se občas stane, že si to někdo vypůjčí. Protože to není tak atraktivní úsek jako ten horní tok. Občas si to někdo o prázdninách půjčí a sjede si to, ale to je zřídkavé. Někdo sem přijede s dětmi na rekreaci a nemá co dělat, tak si mne najdou."

Provozovatelé půjčoven nebo kempů mají zkušenosti stím, že někteří stálí klienti z minulosti nechtějí riskovat, že si naplánují vodáckou dovolenou a nakonec najdou suchou řeku. A tak jezdí čím dál víc za vodou do zahraničí.

Vodáci (ilustrační foto)

A také doufají, že u nás bude pršet. To by podle hydroložky Eugenie Hančarové mohlo jako jediné řekám pomoct: „Pokud by ten déšť byl takový klidnější, tak pak by se ty hladiny zvedaly postupně snad na nějakou slušnou úroveň v průměru."

Srážky na nejbližší týdny by měly být průměrné, i když jen lokální. Naděje na to, že bude možné vyrazit na vodu i v létě, tedy dál existuje.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související