Letošní úroda jablek bude kvůli počasí asi o čtvrtinu nižší než loni. Nepřekoná 100 tisíc tun

16. srpen 2019 07:10

Ovocnáři počítají s tím, že kvůli nepříznivému počasí a především nedostatku srážek sklidí méně ovoce, než vloni. Například úroda jablek v celé České republice nepřekoná 100 tisíc tun. To je o čtvrtinu méně než o rok dříve. Bude nižší sklizeň automaticky znamenat nárůst ceny podzimních jablek?

Čtěte také

„Co se týká ostatních ovocných druhů, tak o něco nižší sklizeň jsme měli například u třešní, višní nebo rybízu. Naopak o něco vyšší byla sklizeň u meruněk. Ale to bylo způsobeno spíše tím, že jsme předtím měli roky, kdy nám meruňky hodně poškodily mrazy," říká předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík.

Jeho slova potvrzuje i sadař Petr Kareš z Ostroměře. Dodává ale, že i na ovoci, kterého se urodilo dost, počítá ztráty.
„Teď máme sklizeny třešně a meruňky. U meruněk byla úroda dobrá, u třešní relativně také, ale tam je problém ten, že byly horké dny a málo lidí na sklizeň. Takže se některé ovoce vyloženě uvařilo na stromech a nestihlo se všechno sklidit."

Úroda jablek byla letos veliká (ilustrační foto)

Stejně jako další ovocnáři očekává Petr Kareš nižší sklizeň především jablek, zhruba dvě třetiny úrody mu navíc poškodily jarní mrazy. Naopak sezónu a ekonomický výsledek budou zachraňovat švestky, kterých je v Ostroměři nadúroda, ale také meruňky nebo hrušky. Celkově to prý bude o něco slabší než vloni, ale ne kritické.

Čtěte také

Podle Martina Ludvíka nejsou podobné zkušenosti ojedinělé, automaticky to ale neznamená, že by ovoce na podzim nebo v zimě mělo zdražit.
„Česká republika nemá vliv na cenotvorbu u ovoce, zejména toho stolního, čerstvého. Protože se k nám dnes podle druhu ovoce dováží 50 až 90 procent toho, co spotřebujeme. Dovážíme zhruba polovinu jablek, ale už například téměř 90 procent broskví. Takže bude velmi záležet na tom, jaká bude úroda a ceny v oněch hlavních pěstitelských zemích odkud se k nám ovoce dováží. Což je zejména Polsko, Itálie a Španělsko."

A právě tyhle země by měly mít jasno o úrodě a tedy o cenách i pro český trh přibližně v polovině září.

Sadaři a ovocnáři v Česku ještě doufají, že ve zbytku léta nebude extrémní horko a že přijdou i další srážky, které by ještě mohly částečně zachránit úrodu jablek. Na trh totiž mohou jen ta s dostatečným průměrem - a k tomu, aby do něj dorostla, potřebují právě vodu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související