Letošní tání ledů na řece Jizeře způsobilo největší škody za posledních 15 let

13. březen 2012

Obce, firmy i povodí Labe sčítají škody způsobené letošním táním zamrzlé Jizery na Semilsku a Jablonecku. Pukající ledy zatarasily koncem února koryto řeky u Dolní Sytové. V Železném Brodě pak led roztrhal stavidla a všude kolem řeky poškodil stromy i břehy.

Přestože sníh už zmizel, šedivé ledové kry vytlačené na břehy řeky Jizery někde ještě dál zůstávají. Připomínají, že obleva letos přinesla nebývalou spoušť. Škody obhlédla už i Správa chráněné krajinné oblasti Český ráj. Potvrzuje její ředitel Jan Mocek: „V tom dolním úseku Jizery došlo k částečnému poškození břehů i hospodářských zařízení a došlo i k částečnému poškození břehových porostů. Horší škody jsou na Horním Pojizeří, v úseku Horní Sytová – Dolní Sytová, hlavně kolem Peřimovského mostu, kde muselo dojít i k odstraňování ledových bariér. Ty škody jsou za posledních patnáct let velmi výjimečné.“

Led poničil také jezy v Malé Skále i v Železném Brodě. Tam jen oprava zábradlí na nábřeží vyjde na sto třicet pět tisíc korun. Město se teď pokouší dohodnout s provozovatelem jezu, který nedokázal včas spustit stavidla, kdo škodu zaplatí.

autor: leš
Spustit audio