Letošní léto prospívá kvalitě vody. Na všech sledovaných místech v kraji je vhodná ke koupání

5. srpen 2020

Podle předpovědí meteorologů se má v dalších dnech oteplit, o víkendu mohou také v Královéhradeckém kraji teploty atakovat tropickou třicítku. V té souvislosti je dobré vědět, že kvalita vody je na nádržích a přírodních koupalištích v našem regionu podle hygieniků letos lepší než v minulých letech. A koupat se dá i tam, kde to touhle dobou už vloni nešlo.

„Letos je určitě delší dobu ta voda kvalitnější, neobjevují se zelené sinice. Opravdu, kvalita vody je výborná," popisuje Míla z Litomyšle, která na Rozkoši tráví dovolenou pravidelně, situaci nedaleko recepce autokempu.

Čtěte také

Právě tahle lokalita mívala problémy se sinicemi, letos je to v pořádku. Hygienici u autokempu vzorky oficiálně neodebírají, areál si ale poradil sám. U vjezdu stojí plastová láhev s datem odběru vzorku a i když už je po poledni a lahev stojí na slunci, včerejší voda pořád vypadá solidně.

„Nabíráme se vždy lahev s čerstvým vzorkem vody, aby bylo vidět, jestli tam sinice jsou nebo ne. A dle mého názoru, zatím ve vodě nejsou," říká Jan Šnajdr, jednatel společnosti, která kemp provozuje.

A podobné to je i na koupališti Dolce u Trutnova

Tam měli vloni i předloni podle webu koupacivody.cz, který zpracovává výsledky testů hygieniků do přehledné podoby, touto dobou už červeného smajlíka - tedy vodu nevhodnou ke koupání. Letos se hodnotící barva pohybuje od nedávné zelené po současnou oranžovou.

Mladá rodina na dětské pláži v Mělicích

Citlivější lidé by se po koupání měli osprchovat, jinak ale problémy nejsou, vysvětluje Renata Portlová, provozovatelka kempu Dolce.
„Lidé si vodu chválí, je určitě kvalitnější než loni. I když ji máme zhruba od poloviny července tedy mírně zhoršenou. Nicméně voda je dobrá, ale doporučuje se po koupání osprchovat. Máme sprchu přímo na pláži."

Stejné jako na Dolcích je to třeba i v areálu Vejsplachy u Vrchlabí, kde také evidují mírně zhoršenou kvalitu vody.

Čtěte také

I tak je ale situace v kraji výrazně lepší než vloni a předloni touto dobou, potvrzuje mluvčí Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.
„Loni nebo předloni touto dobou byla už kvalita vody na některých místech nevhodná nebo dokonce nebezpečná ke koupání. S takovou situací se však v našem kraji nesetkáváme naštěstí příliš často."

Podmínky pro kempování jsou tedy solidní, přesto je třeba na Rozkoši zájem lidí podle Jana Šnajdra zhruba o třetinu nižší než v minulých letech. Až na výjimky totiž odpadli zahraniční turisté.

A podobné je to i v dalších kempech - volná místa se dají najít nejen pro stany a karavany, ale na zbytek srpna třeba stále ještě i v chatkách.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.